league of legends champions
league of legends champions
Esport » Spel » League of Legends

LEAGUE OF LEGENDS BETTING

Hur blev egentligen League of Legends betting en grej? När spelutvecklarna Brandon “Ryze” Beck och Marc “Tryndamere” Merrill i slutet av 2009 släppte spelet League of Legends (LoL), kunde nog inte ens i sina vildaste fantasier ana hur stort spelet skulle bli. League of Legends är ett så kallat MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) som påminner om Dota 2. Många har nog frågat sig “Hur många spelar LoL?” Det är en fråga som inte är så lätt att svara på då utvecklaren Riot Games inte ger exakta siffror, men vi vet att spelet är en av världens största esporter med ca 100 miljoner aktiva spelare. Världsmästerskapet “League of Legends World Championship” lockade 2017 över 60 miljoner tittare. I takt med att spelets popularitet har ökat har även ekonomin kring spelet byggts upp. Likt andra sporter finns det idag klubblag med kontrakterade proffs som livnär sig på spelet. De här lagens intäkter består av prispengar, sponsorkontrakt och försäljning av merchandise. I och med spelets framfart har det även blivit möjligt att betta på League of Legends, som med vilken vanlig sport som helst. Då spelet är mycket populärt har de flesta spelsidorna som erbjuder esport betting även betting på League of Legends.

HUR SPELAR MAN LEAGUE OF LEGENDS?

För att förstå hur man ska betta på League of Legends (LoL) behöver du inte ha provat spelet själv, men du behöver förstå hur det fungerar och vad som skiljer olika lag och spelare åt. Spelet kan för den som ej är införstådd verka komplext och i vissa stunder omöjligt att hänga med i, men när man väl har förstått grunderna är det enkelt att uppskatta. LoL har en åldersgräns på 12 år.

 

League of Legends basics

  • Spelet är ett så kallat MOBA-spel och man tävlar i lag om 5 mot 5, där varje lag har en egen planhalva. Målet är att inta motståndares huvudbas, eller “Nexus”. Kartan är indelad i tre olika banor eller ‘lanes’ med tre torn i varje.
  • Ett bra tips för att veta vilka som leder en match är att titta på vilket lag som har mest guld. Även om ett lag har dödat motståndarna fler gånger kan det andra laget ha mer guld genom att de har farmat bättre eller dödat fler torn. Därmed är den enda riktiga indikatorn för vilket lag som leder en match hur mycket guld de har, eftersom detta visar hur mycket styrka de har kunnat köpa i form av items.
  • En aspekt som kan göra spelet svårt att förstå är att det finns i skrivande stund över 140 karaktärer (“champions”) man kan välja att spela som. Varje karaktär har 5 unika abilities, en passiv och fyra aktiva. En passiv ability kan en spelare inte själv aktivera utan brukar generellt sätt aktiveras automatiskt när kraven för abilityn blivit uppfyllda. Bland de fyra aktiva är det 3 generella och 1 ultimate ability (“ulti”) som ofta är starkare och som därmed kan användas mer sällan. Ett tips om du inte känner till någon karaktär är att leta upp karaktären på denna sida.
  • Alla 5 spelare har en egen position och lite olika funktion. De olika rollerna är Top, Jungle, Mid, AD Carry och Support. Generellt är rollerna döpta efter var på kartan de befinner sig med undantag för AD Carry och Support som generellt sett håller till på Bottom lane.

 

League of Legends roller

  • Top: Rollen håller till på top lane och är en roll som är väldigt flexibel beroende på lagets taktik. Top-rollen kan i en match ha fokus att bygga tank och har då som uppgift att absorbera damage från motståndarna i en fight. I en annan match kan top gå full attack damage och har då som uppgift att göra mycket skada i en fight. Tillsammans med jungle brukar man vilja diversifiera detta, så att jungle går tank i det fall att top går full damage och tvärtom.
  • Jungle: Jungle-spelarens uppgift i början av spelet är att hjälpa de olika lanesen, dels genom att tillsammans med dem försöka gå till attack mot motståndaren/motståndarna (“gank”) i lanen så att de blir starkare än sin motpart. De kan också hjälpa lagmedlemmarna genom att synliggöra kartan med så kallade wards, som lyser upp buskar och mörka delar av kartan, så att medspelarna kan undvika ganks från motståndarna.
  • Mid: Mid tenderar att välja champions som gör mycket skada i slutet av spelet och gör oftast tillsammans med AD Carry mest damage i ett game. Eftersom rollen är placerad i mitten av kartan är det inte ovanligt att den går till andra lanes och hjälper när möjlighet finns för att skapa tillfälle att döda motståndarnas top eller bottom lane (“roam”).
  • AD Carry: AD Carry är den minst flexibla rollen och har mest begränsning i form av champions då det generellt är en karaktär som gör väldigt mycket damage i slutet, men är svag i början. Rollen är utsatt genom hela spelet då den enbart bygger offensivt och sällan defensivt, och har därför en support som har som främsta uppgift att hjälpa AD Carryn.
  • Support: Supportens roll är att hjälpa AD Carry genom att bygga defensivt och har ofta defensiva abilities som gör det lättare att skydda AD Carryn då denne är mest utsatt genom hela spelet. Supporten kan också hjälpa övriga lagkamrater vid behov och brukar vara den som ska använda mest wards

leauge of legends olika roller

ALTERNATIV FÖR LOL BETTING

 

Första torn

Vilket lag är mest tillbakatryckta mot sina torn? Det är inte ovanligt att kommentatorerna pratar om att en lane är inpushad, och det är därmed att det är i den lanen det första tornet kommer att förstöras. Vilket lag som besegrar motståndarens första torn avgörs mycket av lagets spelstil och komposition på hjältar, men också av slumpen. Det här är ett LoL betting alternativ som generellt sett avgörs väldigt tidigt i matchen.

 

First blood

Vilket lag kommer att få First Blood? Ett tips är att titta vilket lags jungle-spelare som har den mest offensiva karaktären. Det är troligare att en offensiv jungle champion kan genomföra en tidig kill än en tank-junglare. En annan avgörande faktor kan vara avsaknaden av wards. Om en lane eller spelare har få wards, vet ofta jungle om detta och kommer då att försöka slå till där för att få “First Blood”. Även här kan kommentatorerna vara till hjälp då de ofta kommenterar spelarnas synlighet på kartan och hur motståndarlaget rör sig. Även detta är ett alternativ inom LoL betting som avgörs tidigt, ibland inom 60 sekunder.

 

Vinnare av match

I LoL kan det av naturen inte bli lika, då spelet inte är över förrän ena lagets Nexus är förstört eller ett av lagen ger upp. Det gör att du alltid kommer att få ett vinnande lag, därmed kan det klassiska 1X2-alternativet vara ett bra alternativ för att få bra odds och hålla det simpelt. Betta helt enkelt på det lag du tror kommer att vinna.

 

Correct Score & over/under kills

I LoL är det väldigt svårt att gissa rätt score eftersom kills inte alltid avgör vem som vinner. Däremot är det inte lika svårt att gissa på vilket lag som först kommer upp i 10 kills eller över/under hur många kills det blir. Här är det viktigt att titta på dels lagens historia, hur många kills brukar de få när de vinner eller förlorar. Men framför allt är hela lagets konstellation viktig då det troligtvis kommer ske fler kills om ett lagt har offensiva spelare, eftersom de då gör mer skada och tål mindre skada.

 

First dragon

Likt första torn brukar de lag som har bra pushande lanes kunna ta en första drake. Men det är inte ovanligt att ett lags junglare försöker döda top och motståndarlagets junglare går ner med bottom lane och tar en drake. Försök att se hur pushade lanesen är och om någon av lagens junglare tenderar att försöka göra ganks top, det kan ge en indikation om att det andra laget har större chans att få en första drake.

 

First baron

I LoL kommer Baron inte in i spelet förrän efter 20 minuter och är väldigt svår att döda. Generellt är det lagen som har mer guld som genom att döda motståndarens jungle försöker på sig en baron. Glöm inte att det är mycket som står på spel och om ena laget går för baron kommer det troligtvis att göras försök från motståndarna att sno åt sig baron.

LOL LIVE BETTING

Likt andra sporter kan du betta på förhand vilket lag som du tror kommer vinna matchen i LoL. Live betting gör att du som bettar kan få extra spänning under en match och anpassa dina esport bets beroende på hur matchen utvecklas. Det kan också vara ett bra komplement om man glömt lägga sitt spel inför matchen och evenemanget redan startat. Live betting för League of Legends finns generellt tillgängligt hos bettingsidor från evenemangets start tills dess slut. De flesta sidorna erbjuder idag LoL live betting på de matcher som finns med i deras ordinarie spelutbud. Här hittar du en komplett genomgång av de spelbolag som vi tycker passar bäst för LoL live betting.

LEAGUE OF LEGENDS BETTING TIPS

 

Förstå League of Legends

Även om League of Legends kan vara svårt att förstå för den oinsatte, kan du öka dina baskunskaper genom att läsa på om spelet. Genom att titta på tidigare matcher kan du lära dig hur spelet spelas. Under 2016 års världsmästerskap gjorde LoLEsports en serie nybörjarsändningar där de utförligt förklarade spelet under matchens gång. I denna video kan du även lära dig hur du ska läsa av spelskärmen när du tittar på matcher, så att du inte missar någon viktig information för din betting. Det absolut enklast är dock att faktiskt ladda hem League of Legends och testa ett antal matcher, så brukar det mesta fall på plats till slut.

 

Lagens historik

denna sida kan du hitta statistik om tidigare turneringar och möten lagen emellan. Du kan även se individuell statistik för spelarna för att försöka att klura ut vad som kan tänkas hända i en match. Att göra sin research är en viktig fördel när du ska betta på spelet. Slarva inte med din research om du ska betta på esport!

 

Följ LoL streamers

Genom att titta på League of Legends streams på exempelvis Twitch.tv och Youtube kan du få en djupare förståelse för hur spelet fungerar för tillfället. Ofta kan spelets “meta” förändras radikalt när spelet uppdateras, så det kan vara hjälpfullt för ens League of Legends betting att hålla sig ordentligt uppdaterad kring de nyaste strategierna genom att följa toppspelarnas streams.

TEAMFIGHT TACTICS

League of Legends betting har länge varit populärt, och nu har den stora esporten fått ett nytt spelläge som kallas Teamfight Tactics (TFT). Kort och gott fungerar TFT ungefär på samma sätt som andra varianter av Auto Chess och spelaren fokuserar på strategi, ekonomi och val/placering av units och items. Det finns dock vissa skillnader mot andra varianter av Auto Chess, bland annat att banan har en annan form och att bänkplatser kostar guld med mera. Teamfight Tactics släpptes under juni 2019 och blev snabbt en stor hit bland alla LOL-fans. Spelets snabba format och bra förutsättningar gör det till en möjlig esport, så vi tror att det kommer att erbjudas odds och betting på Teamfight Tactics inom en snar framtid. Håll utkik efter Teamfight Tactics betting hos spelbolagen!

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo