Dota 2 heroes
Dota 2 shadow demon
Esport » Spel » Dota 2

DOTA 2 BETTING

Dota 2 är 2013 års uppföljare till Defence of the Ancients (Dota), ett MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) som släpptes redan 2003 som en modifiering av Warcraft III. Dota anses vara det spel som gjorde MOBA-genren populär och har senare influerat liknande spel som League of Legends och Heroes of Newerth.

Idag är det en av världens mest populära esporter när det kommer till tittare och prispengar. Valve Corporation som utvecklat spelet har också varit väldigt delaktiga i utvecklandet av Dota 2 som esport. Med sina majors och speciellt den årliga tävlingen The International har Dota 2 slagit rekord efter rekord för största prispott i en esports-turnering. Just turneringen The International är årets stora event för alla som vill betta på Dota 2. Turneringen pågår en längre period och bokstavligen alla stora lag är på plats för att ha en chans att ta hem den stora prispotten. De spelbolag som erbjuder esport betting erbjuder alltid Dota 2 betting under perioden som turneringen spelas och det finns mängder av betting alternativ att välja på.

I och med att Dota 2 är ett av världens största spel finns det odds på spelet nästan varje dag, så du kan med fördel ha konton på flera sidor och nyttja flera bonusar när du lägger dina Dota 2 bets. Här på esportbets listar vi endast säkra och schyssta spelbolag som erbjuder rättvisa odds på Dota 2. Givetvis har alla svensk spellicens och dina vinster är därmed skattefria. Hämta en exklusiv bonus redan idag!

HUR SPELAR MAN DOTA 2?

Att lära sig grunderna i Dota 2 behöver inte vara svårt, däremot kan det ta längre tid att förstå spelet på en djupare nivå. Det snabbaste sättet att lära sig spelet är så klart att spela det, men genom att lära sig grunderna och att se på mycket professionella matcher kan man ändå lära sig tillräckligt för att det ska vara roligt att titta på. Här kommer en guide som vi hoppas kan hjälpa din Dota 2 betting.

 

DOTA 2 basics

 • Fem mot fem spelare i två lag där varje spelare styr en egen hjälte (“hero”). Alla karaktärer har fyra förmågor (“abilities”) där tre abilities är vanliga som kan användas ofta och en ultimate abilitity (“ulti”) som är starkare och kan användas mer sällan.
 • Huvudmålet är att förstöra motståndarens bas och framför allt huvudbyggnaden som kallas Ancient.
 • Kartan är indelad i tre olika banor eller ‘lanes’ med tre torn i varje.
 • Delmål för att få övertag och att lyckas med huvudmålet är bland annat att förstöra motståndarnas torn, samla guld (“farm”) och erfarenhetspoäng (“experience”) genom att döda spelare i motståndarlaget eller övriga fiender (“creeps”) som finns på banan. Allt detta bidrar till att ens hjälte får mer guld vilket gör att man kan köpa bättre items, samt en högre level vilket gör hjälten starkare.
 • Alla 5 spelare i ett lag har olika funktion och bidrar olika till laget. Det finns fler roller än spelare i ett lag, vilket möjliggör olika taktiker och olika lagsammansättningar.

 

DOTA 2 roles

 • Carry: Som namnet antyder ska den spelare som har denna roll bära laget till vinst i senare skedet av en match. Något som kännetecknar en Carry är att de ofta tål väldigt lite men kan göra väldigt mycket skada på motståndarna. Det är därför viktig att de andra i laget skyddar denna spelare.
 • Disabler: Rollens uppgift är att försvåra eller hämma motståndarna från att röra sig eller få av sina abilities.
 • Ganker: Hjältar som kan immobilisera motståndarna samtidigt som de gör mycket skada tidigt i matchen. Dessa är ett konstant hot mot de andra lagets spelare i respektive bana tidigt i matchen.
 • Initiator: Kan ta initiativ till lagfight med abilities som möjliggör skada över större yta (“area-of-effect-abilities”).
 • Jungler: Junglare har förmågan att göra skada mot de kryp som inte är i kartans banor utan på neutrala områden (“neutral creeps”). Detta möjliggör att medspelare kan få mer guld och erfarenhet i en av kartans banor.
 • Pusher: Har förmåga att döda krypen som finns i banorna för att möjliggöra att ens lag snabbare kan komma åt och döda torn.
 • Roamer: Hjältar med förmågan att röra sig snabbt på kartan och som genom det kan etablera dominans över kartan. Delvis genom att störa motståndarna men även genom att göra kartan synligare för medspelare så att de kan undvika att bli överraskade av motståndarlagets Ganker.
 • Support: Kan stödja och skydda medspelare genom att göra dem starkare, försvåra attacker från motståndarlaget, läka egna spelare m.m. Idealiska supportspelare är inte beroende av varken guld eller att bli starkare, och kan därmed ge upp detta till förmån för Carry eller andra medspelare.
 • Tank: Dessa hjältar gör sällan mycket skada mot motståndarna, men kan absorbera skada och dra fiendens uppmärksamhet på sig själv och bort från de som gör mycket skada men tål lite i ens eget lag.

Dota 2 matches

ALTERNATIV FÖR DOTA 2 BETS

 

First Tower / Första torn

I detta alternativ bettar du på vilket lag som kommer att ta det första tornet. Ett tips är att titta på vilket lag vars banor är mest inpushade av det andra laget mot sina torn. Lagets komposition spelar även stor roll här, då vissa hjältar anses mer kraftfulla i matchens tidiga skede. Det här är ett kul sätt att lägga Dota 2 bets på då man får resultatet tidigt i matchen, varpå man sedan kan gå vidare till andra Dota 2 bets direkt genom live betting.

 

First Blood

Vilket lag kommer att få första kill? Eftersom first blood ger extra guld är det alltid åtråvärt för spelare att jaga detta. Ett tips är att titta på vilket lag som har mest “Fog of War”, alltså minst synlighet på kartan. Om en lane eller spelare har få Observer Wards, vet ofta jungle om detta och kommer då att passa på. Även här kan kommentatorerna vara till hjälp då de ofta kommenterar kring synligheten för spelarna. Att lägga Dota 2 bets på First Blood är precis som First Tower ett typ av bet som kommer att avgöras tidigt i matchen, kanske redan under första minuten.

 

Vinnare av match (1X2)

I de flesta MOBA-spel, så även Dota 2 kan det inte bli ett lika-resultat, då spelet inte är över förrän ena lagets Ancient är tagen eller ett utav lagen ger upp. Det gör att du alltid kommer att få ett vinnande lag, därmed kan det klassiska 1X2-alternativet vara ett bra alternativ för att få bra odds, eller bra för nybörjaren för att göra spelet extra roligt att titta på. Att spela på vinnande lag är det vanligaste alternativet inom Dota 2 betting.

 

Handikapp – Kills

När man lägger Dota 2 bets med handikapp så ger man ett fiktiv försprång till ett lag i form av kills. Om ena laget är väldigt favoriserat och därmed har låga odds så är det också troligt att det laget kommer få flest kills. Om man däremot ger motståndarlaget ett fiktivt handikapp med ett antal kills, så ändras oddsen. Handikappet avser bara ditt specifika spel och förändrar så klart inte resultatet i verkligheten. Detta kallas i bettingvärlden för spread betting.

DOTA 2 BETTING TIPS

 

Lär dig att spela Dota 2

Dota 2 är ett spel som har en väldigt lång inlärningskurva och det kan vara svårt att veta vilka taktiker olika lag använder för att dra fördelar i spelet. Likt League of Legends kan mängden kills vara en indikator på vilket lag som leder, men det finns andra komponenter som experience och guld att väga in. Den mest pålitliga av dessa är respektive lags totala guld som indikator för vilket lag som har övertaget för tillfället. Genom att titta på tidigare matcher och lyssna på kommentatorerna kan du få en ökad förståelse för hur spelet spelas.

 

Följ Dota 2 streams

Genom att titta på spelarna när de spelar på Twitch.tv och följa dem på sociala medier kan du få mer inblick i Dota 2-scenen. Proffsen delar ofta med sig av tips och tricks på hur de tänker i vissa situationer. Detta kan vara värdefullt för att få fördjupande kunskaper i spelet som esport och även vara ett bra erfarenhet när du ska lägga dina Dota 2 bets.

 

Statistik

Karaktäristiskt för MOBA-spel är att det kontinuerligt uppdateras genom patcher, vilket medför att det vid olika tidpunkter finns starkare och svagare karaktärer i spelet. Genom att se vilka karaktärer som är starka för tillfället ökar du din förståelse av vilket lag som lyckats bäst i draftmomentet innan matchen. En väldigt bra sida för att läsa på om lagens historiska resultat och individuella spelares statistik är Datdota. Sidan har även ett verktyg som analyserar hur hög chansen att ett lag vinner (Win Expectancy) är beroende på hur mycket skillnaden är i guld, experience eller kills samt hur långt in i matchen det är.

BETTA LIVE PÅ DOTA 2

Likt andra sporter kan du betta på förhand vilket lag som du tror kommer vinna matchen, men givetvis kan du även betta under matchens gång även i Dota 2. Det här kallas live betting och är något som de flesta spelsidor erbjuder. Live betting kan även användas för att “låsa in” en del av vinsten med motsatta bets, om man är en erfaren spelare. Till skillnad från traditionell sport gäller det att vara extra alert både i tanke och i fingrarna när du vill använda live betting som spelform. Esport går betydligt snabbare än t.ex. traditionell fotboll vilket kan vara viktigt att tänka på vid ett livebet, Dota 2 är inget undantag.

THE INTERNATIONAL

Om du är intresserad av Dota 2 betting så är turneringen The International (förkortat TI) årets höjdpunkt. The International såg sitt ljus under 2011 och har sedan dess växt till att bli en av världens största esport-turneringar. Det första året låg prispotten på 1,6 miljoner dollar, vilket var enormt för sin tid. Under åren har prispotten växt i takt med populariteten och under 2019 års upplaga av turneringen slogs 16 av de bästa klanerna om nästan 35 miljoner dollar, motsvarande ca 331 miljoner kronor. Såhär har de årliga prispotterna utvecklats:

 • 2011: $1 600 000
 • 2012: $1 600 000
 • 2013: $2 900 000
 • 2014: $10 900 000
 • 2015: $18 400 000
 • 2016: $20 800 000
 • 2017: $24 800 000
 • 2018: $25 500 000
 • 2019: $34 500 000

I och med de enorma prispotterna i The International så är det enorm konkurrens om platserna. Det första året så bjöd Valve in 16 lag att delta, men i takt med att turneringen har utvecklats så har en större andel av platserna vunnits genom olika qualifiers under året. Detta är kort och gott mindre turneringar, där det stora priset är chansen att få ställa upp i The International som i någon mån kan liknas vid VM i Dota 2. De senaste åren har det här systemet utvecklats ännu mer och idag sker all uttagning till The International genom ett poängsystem i Dota Pro Circuit (DPC), vilket närmast kan liknas vid ett seriespel likt andra sporter, såsom exempelvis NHL.

Dessa lag har tidigare vunnit det prestigefyllda förstapriset i The International:

 • 2011: NaVi ($1 000 000)
 • 2012: Invictus Gaming ($1 000 000)
 • 2013: Alliance ($1 437 000)
 • 2014: Newbee ($5 028 000)
 • 2015: Evil Geniuses ($6 616 000)
 • 2016: Wings Gaming($9 139 000)
 • 2017: Team Liquid ($10 862 000)
 • 2018: OG ($11 190 000)
 • 2019: OG ($15 620 000)

Som ni ser går vinnarna i The International hem förmögna, vilket gör konkurrensen i turneringen knivskarp. För oss som gillar att betta på Dota 2 är det årets höjdpunkt, då evenemanget självklart streamas och dessutom brukar gå på “vanlig” TV också. Normalt sett finns det gott om odds varje gång en Dota Major (stor turnering) spelas, men under The International är aktiviteten överlägset högst. Alla spelbolag erbjuder gott om möjligheter att betta på The International. I och med att turneringen är så stor som den är, brukar det även finnas möjlighet till bra odds och roliga spelalternativ när man ska betta. 2019 års upplaga av The International gick av stapeln i Shanghai den 20:e till 25:e augusti.

Den stora nyheten för oss som gillar The International var dock inte årets rekordprispott, utan att The International 2020 kommer att spelas i Stockholm! Än så länge har arrangörerna varit sparsamma med detaljerna, men vi vet att turneringen kommer att spelas i Globen (Ericsson Globe) och att prispotten förväntas nå över $40 000 000. Vi kommer givetvis att köpa biljetter till The International i Stockholm och vara på plats med mobilbetting redo!

DOTA UNDERLORDS

Ett spel som har seglat upp i popularitet är Dota Underlords, som är en variant av Auto Chess baserat på karaktärerna från Dota 2. Auto Chess innebär kortfattat att man placerar ut units på en karta, som sedan slåss av sig själv. Det är med andra ord likt ett RTS-spel, men man har kopplat bort momenten där man behöver kontrollera varje enskild unit under striden och istället ska spelaren enbart fokusera på strategi, ekonomi och val av units. Dota Underlords kan spelas antingen mot andra mänskliga spelare eller mot bots och spelet släpptes cross plattform vid release. Du kan med andra ord spela Dota Underlords på PC, Mac, IOS och Android.

Dota underlords är i dagsläget i early access och free-to-play, vilket gjorde spelet till en enorm succé när det släpptes. Dota Underlords betting är fortfarande i sin linda då spelet är nytt, men det har stor potential att bli en esport då spelets format är väldigt passande. Esport i mobilen växer fort, och med tanke på att Dota Underlords fungerar bra på de flesta mobilerna är det bara en tidsfråga innan det dyker upp mer odds och betting på spelet. Vill du betta på Dota Underlords skulle vi i dagsläget rekommendera XXX som har störst utbud och odds på mindre esporter.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo