Esport » Pubg betting

Pubg betting

PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) släpptes så sent som mars 2017, men har redan tagit spelvärlden med storm. Spelet har i skrivande stund sålt över 33 miljoner kopior och dragit in 1 miljard dollar i försäljning. Spelet var länge i utvecklingsstadiet (“Early Access”) men släpptes i full version i December 2017 på PC och strax därefter på Xbox.

PlayerUnknown’s Battlegrounds är ett så kallat “battle royale”-spel, en relativt ny spelform där det ultimata målet är att vara den sista överlevande. Spelformatet är döpt efter den klassiska filmen “Battle Royale” från 2000, där ett gäng ungdomar tvingas slåss till döds för att bli den enda överlevande.

Hur spelar man Pubg?

Spelet börjar med att alla 100 spelare åker i ett flygplan i en rak bana över kartan. När du landar har du ingen utrustning (“loot”), utan måste leta efter detta. Efter ett tag kommer en vit ring upp på kartan som indikerar var man behöver vara inom 5 minuter. Denna ring blir gradvis mindre och tiden för att ta sig till nya ringen minskar för varje ring. Spelare som befinner sig utanför ringen när den “stänger” tar skada, som även den ökar gradvis för varje ring. Detta innebär att alla spelare kommer att behöva slåss förr eller senare.

PUBG har utvecklat Battle Royale-konceptet där spelare kan spela själv (“solo”), i lag om två (“duo”) eller i lag om fyra (“squad”). I lag om två spelar man mot 50 andra duo-lag och målet är att bli de två sista kvar. På samma sätt spelar man mot 25 andra squads om man är fyra. Den största skillnaden mellan att spela själv och att spela i lag är att du inte direkt elimineras från omgången när en motståndare dödar dig, utan en medspelare har chansen att återuppliva dig (“Revive”). För att kunna reviva behöver din lagkamrat sitta still i 10 sekunder över din kropp, något som kanske inte alltid är så praktiskt i en pågående strid.

Även om spelet påminner om andra FPS-spel så som Counter-Strike, möjliggör den större världen och ringens funktion olika taktiker som kan öka chansen för att hålla sig vid liv. Detta gör att det finns flera bettingmöjligheter när man tittar på PUBG.

Hur spelar man Pugb

Pubg som esport

Spelets popularitet och tävlingsmoment medför att många spekulerar i om PUBG kan bli den nya stora e-sporten. Under den korta tid spelet funnits har en del turneringar gjorts i större format men ännu inte slagit igenom som en stor e-sport. Tittarna har upplevt det som rörigt att följa många personer samtidigt, så som e-sport har PUBG inte vuxit i samma takt som spelarbasen. Men i takt med att Bluehole, som står bakom spelet, fortsätter att utveckla PUBG och gör det mer tittarvänligt för tävlingar, kan det mycket väl komma att bli världens största e-sport.

Nyligen annonserade utvecklarna bakom PUBG att det ska komma en karta som är hälften så liten som den tidigare 8x8km kartan. Detta kommer troligtvis innebära att det blir mer tidiga fajter och kan vara en lösning för att få öka populariteten av PUBG som esport.

Tips för Pubg betting

Nedan följer lite tips som kan underlätta när du ska betta på PUBG:

Lär dig att spela PUBG

Till skillnad från spel som DotA 2, League of Legends och Overwatch, är PUBG ett spel med mycket kortare inlärningskurva. Det kan fortfarande ta lite tid att lära sig hela spelet, men grunderna kan man lära sig på bara några timmars spelande.

Statistik

PUBG har inte funnits länge, och särskilt inte som e-sport, men genom att titta på spelarnas individuella statistik på till exempel OP.gg kan du snabbt få en överblick om spelarna har hög damage per match, vilken Kill-Death-ratio de har och hur hög procent av killsen som är headshots. Dessutom kan du kolla upp på PUBG E-sport Wiki hur lagen har presterat tidigare i tävlingar och de olika formaten. Denna typ av research kan vara den viktiga skillnaden mellan en chansning och ett bet baserat på förkunskaper.

Följ scenen

Genom att titta på spelarna när de spelar på Twitch.tv och följa dem på sociala medier kan du få mer inblick i PUBG-scenen. Proffsen delar ofta med sig av tips och tricks på hur de tänker i vissa situationer. Detta kan vara värdefullt för att få fördjupande kunskaper i spelet som e-sport.

Pubg bettingalternativ

Vinnare av match eller turnering

Till skillnad från de flesta andra e-sporter som CSGO, LoL, DotA2 och Overwatch så spelas inte PUBG mellan två lag, vilket gör att det inte går att betta på en vinnare i formatet 1X2. Istället kan man betta på det lag man tror ska vinna utav hela uppställningen. Vid tävling brukar det maximalt vara 80 spelare i ett game, vilket i squads (4 spelare) innebär 20 lag och i duo (2 spelare) 40 lag. Detta medför att man får bättre odds, men också att det är svårare att pricka rätt.

Att betta på vinnaren av en turnering är också lite knepigare än andra e-sporter. För att vinna en turnering använder man sig av poängsystem där ett lag kan tävla i de olika grenarna solo, duo och squads, och genom placeringar och kills där tilldelas poäng. Det lag som får mest poäng i slutet av turneringen vinner hela turneringen.

Topp 3 i match eller turnering

Istället för att pricka rätt vinnare av en match eller turnering kan du i detta alternativ betta på att ett lag kommer topp 3. Detta kan vara lättare eftersom även de bästa lagen kan snubbla på målsnöret, särskilt i PUBG eftersom ringplacering och position är avgörande i slutet av matchen.

Över/under X

I detta bettingalternativ försöker du pricka något påstående, till exempel att det ska bli fler eller färre än 5.5 headshots eller granatkills. Även om PUBG är ett ungt spel finns det statistik på huruvida spelarna i lagen som deltar gör mycket headshots eller använder mycket granater.

Live betting PUBG

Likt andra sporter kan du betta på förhand vilket lag som du tror kommer vinna matchen. Live-betting gör att du som bettar kan få extra spänning under en match. De flesta sajter erbjuder livebetting.

Spela på esport
CSGO Logo
Dota 2 Logo
Leauge of Legends Logo
Overwatch Logo
Pugb Logo