League of Legends
Esport » League of Legends

League of Legends betting

När spelutvecklarna Brandon “Ryze” Beck och Marc “Tryndamere” Merrill i slutet av 2009 släppte spelet League of Legends (LoL), kunde nog inte ens i sina vildaste fantasier ana hur stort spelet skulle bli. League of Legends är ett så kallat MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) som påminner om DotA 2. Spelet är med sina cirka 100 miljoner aktiva spelare idag en av världens största e-sporter. Världsmästerskapet “League of Legends World Championship” lockade 2017 över 60 miljoner tittare. I takt med att spelets popularitet har ökat har även ekonomin kring spelet byggts upp. Likt andra sporter finns det idag klubblag med kontrakterade proffs som livnär sig på spelet.

Hur spelar man League of Legends?

För att förstå hur man ska betta på League of Legends behöver du inte ha provat spelet själv, men du behöver förstå hur det fungerar och vad som skiljer olika lag och spelare åt. Spelet kan för den som ej är införstådd verka komplext och i vissa stunder omöjligt att hänga med i.

Men du kan vara lugn, här kommer lite tips för att komma igång:

 • Spelet är ett så kallat MOBA-spel och man tävlar i lag om 5 mot 5, där varje lag har en egen planhalva. Målet är att inta motståndares huvudbas, eller “Nexus”. Kartan är indelad i tre olika banor eller ‘lanes’ med tre torn i varje.
 • Ett bra tips för att veta vilka som leder en match är att titta på vilket lag som har mest guld. Även om ett lag har dödat motståndarna fler gånger kan det andra laget ha mer guld genom att de har farmat bättre eller dödat fler torn. Därmed är den enda riktiga indikatorn för vilket lag som leder en match hur mycket guld de har, eftersom detta visar hur mycket styrka de har kunnat köpa i form av items.
 • En aspekt som kan göra spelet svårt att förstå är att det finns i skrivande stund över 140 karaktärer (“champions”) man kan välja att spela som. Varje karaktär har 5 unika abilities, en passiv och fyra aktiva. En passiv ability kan en spelare inte själv aktivera utan brukar generellt sätt aktiveras automatiskt när kraven för abilityn blivit uppfyllda. Bland de fyra aktiva är det 3 generella och 1 ultimate ability (“ulti”) som ofta är starkare och som därmed kan användas mer sällan. Ett tips om du inte känner till någon karaktär är att leta upp karaktären på denna sida (http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Wiki)
 • Alla 5 spelare har en egen position och lite olika funktion. De olika rollerna är Top, Jungle, Mid, AD Carry och Support. Generellt är rollerna döpta efter var på kartan de befinner sig med undantag för AD Carry och Support som generellt sett håller till på Bottom lane.

De olika rollerna är:

 • Top: Rollen håller till på top lane och är en roll som är väldigt flexibel beroende på lagets taktik. Top-rollen kan i en match ha fokus att bygga tank och har då som uppgift att absorbera damage från motståndarna i en fight. I en annan match kan top gå full attack damage och har då som uppgift att göra mycket skada i en fight. Tillsammans med jungle brukar man vilja diversifiera detta, så att jungle går tank i det fall att top går full damage och tvärtom.
 • Jungle: Jungle-spelarens uppgift i början av spelet är att hjälpa de olika lanesen, dels genom att tillsammans med dem försöka gå till attack mot motståndaren/motståndarna (“gank”) i lanen så att de blir starkare än sin motpart. De kan också hjälpa lagmedlemmarna genom att synliggöra kartan med så kallade wards, som lyser upp buskar och mörka delar av kartan, så att medspelarna kan undvika ganks från motståndarna.
 • Mid: Mid tenderar att välja champions som gör mycket skada i slutet av spelet och gör oftast tillsammans med AD Carry mest damage i ett game. Eftersom rollen är placerad i mitten av kartan är det inte ovanligt att den går till andra lanes och hjälper när möjlighet finns för att skapa tillfälle att döda motståndarnas top eller bottom lane (“roam”).
 • AD Carry: AD Carry är den minst flexibla rollen och har mest begränsning i form av champions då det generellt är en karaktär som gör väldigt mycket damage i slutet, men är svag i början. Rollen är utsatt genom hela spelet då den enbart bygger offensivt och sällan defensivt, och har därför en support som har som främsta uppgift att hjälpa AD Carryn.
 • Support: Supportens roll är att hjälpa AD Carry genom att bygga defensivt och har ofta defensiva abilities som gör det lättare att skydda AD Carryn då denne är mest utsatt genom hela spelet. Supporten kan också hjälpa övriga lagkamrater vid behov och brukar vara den som ska använda mest wards

Hur spelar man League of Legends

Bettingalternativ

Nedan följer lite olika alternativ som går att betta på inom League of Legends och tips:

 • First Tower / Första torn
  För att Vilket lag är mest pushad mot sitt torn. Det är inte ovanligt att kommentatorerna pratar om att en lane är inpushad, och det är därmed också troligt att den lanen kommer att ta första torn.
 • First Blood
  Vilket lag kommer att få första kill? Ett tips är att titta vilket lags jungle-spelare som har den mest offensiva karaktären. Det är troligare att en offensiv jungle champion kan genomföra en tidig kill än en tank-junglare. En annan avgörande faktor kan vara avsaknaden av wards. Om en lane eller spelare har få wards, vet ofta jungle om detta och kommer då att passa på. Även här kan kommentatorerna vara till hjälp då de ofta kommenterar kring synligheten för spelarna.
 • 1X2
  I League of Legends kan det av naturen inte bli lika, då spelet inte är över förrän ena lagets Nexus är tagen eller ett utav lagen ger upp. Det gör att du alltid kommer att få ett vinnande lag, därmed kan det klassiska 1X2-alternativet vara ett bra alternativ för att få bra odds, eller bra för nybörjaren för att göra spelet extra roligt att titta på.
 • Correct Score & Over/under kills
  I League of Legends är det väldigt svårt att gissa rätt score eftersom kills inte alltid avgör vem som vinner. Däremot är det inte lika svårt att gissa på vilket lag som först kommer upp i 10 kills eller över/under hur många kills det blir. Här är det viktigt att titta på dels lagens historia, hur många kills brukar de få när de vinner eller förlorar. Men framför allt är hela lagets konstellation viktig då det troligtvis kommer ske fler kills om ett lagt har offensiva spelare, eftersom de då gör mer skada och tål mindre skada.
 • First dragon
  Likt first tower brukar de lag som har bra pushande lanes kunna ta en första drake. Men det är inte ovanligt att ett lags junglare försöker döda top och motståndarlagets junglare går ner med bottom lane och tar en drake. Så försök se hur pushade lanesen är och om någon av lagens junglare tenderar att försöka göra ganks top, det kan ge en indikation om att det andra laget har större chans att få en första drake.
 • First baron
  Baron kommer inte in i spelet förrän efter 20 minuter och är väldigt svår att döda. Generellt är det lagen som har mer guld som genom att döda motståndarens jungle försöker på sig en baron. Glöm inte att det är mycket som står på spel och om ena laget går för baron kommer det troligtvis att göras försök från motståndarna att sno åt sig baron.

Live betting League of Legends

Likt andra sporter kan du betta på förhand vilket lag som du tror kommer vinna matchen. Live-betting gör att du som bettar kan få extra spänning under en match. De flesta sajter erbjuder livebetting.

Tips för League of Legends betting

Nedan följer lite tips som kan underlätta när du ska betta på LOL:

 • Lär dig spelet
  Även om League of Legends kan vara svårt att förstå för den oinsatte, kan du öka dina baskunskaper genom att läsa på om spelet. Genom att titta på tidigare matcher kan du lära dig hur spelet spelas. Under 2016 års världsmästerskap gjorde LoLEsports en serie nybörjarsändningar där de utökat förklarade spelet under matchens gång. I denna video (https://www.youtube.com/watch?v=01I1068i81c) kan du även lära dig hur du ska läsa av spelskärmen när du tittar på matcher.
 • Statistik
  På denna sidan (https://lol.gamepedia.com/League_of_Legends_Esports_Wiki) kan du hitta statistik om tidigare turneringar och möten lagen emellan. Du kan även se individuell statistik för spelarna. Att göra sin research är en viktig fördel när du ska betta på spelet.
 • Följ scenen
  Genom att titta på spelarna när de spelar på Twitch.tv och följa dem på sociala medier kan du få mer inblick i LoL-scenen. Proffsen delar ofta med sig av tips och tricks på hur de tänker i vissa situationer. Detta kan vara värdefullt för att få fördjupande kunskaper i spelet som e-sport.
Spela på esport
CSGO Logo
Dota 2 Logo
Leauge of Legends Logo
Overwatch Logo
Pugb Logo