Team Liquid
Team Liquid
Esport » Esport Teams » Team Liquid

TEAM LIQUID

Team Liquid är en av de äldsta organisationerna vi har inom esport. Laget har sina rötter från så tidigt som 2000, alltså samma år som den svenska konkurrenten NiP startades. Till skillnad från svenskarna låg dock Team Liquids initiala fokus på Starcraft. Det här är i sig anmärkningsvärt för ett västerländskt lag, då scenen på denna tiden för StarCraft helt dominerades av asiater, primärt från Sydkorea där spelet i det närmaste är en nationalsport. Team Liquid var från första början en klan inom den första utgåvan av Starcraft men under 2010 bytte man fokus till den nyare versionen, Starcraft 2. I samband med detta fick laget också sina första professionella spelare. Under de efterföljande åren skulle man bli ett av de mest framgångsrika lagen i spelet och den blåvita tröjan skulle komma att bli en fruktad motståndare i Blizzards strategispel. En lustig notis i sammanhanget var ett Team Liquids hemsida primärt användes som en nyhetssajt för StarCraft, vilket den gör än idag. För att inte uppröra användarna av sajten och behålla sin starka position för StarCraft ligger sajten kvar och esportlaget har istället fått hitta en ny hemsida i form av: teamliquidpro.com

Team Liquids bas hittar vi i Nederländerna,närmare bestämt Utrecht, och kanske föga förvånande är man den största esport-organisationen i landet. Ägarna bakom teamet är underhållningsbolaget aXiomatic som 2016 köpte en majoritetsandel i laget. Bolaget har gjort flertalet investeringar inom esport – allt från analys och coachning till nya spelupplevelser. Under 2018 annonserade man att den forna NBA-superstjärnan Michael Jordan återfinns som investerare i aXiomatic där vi redan hittar ett helt gäng kända ansikten. Trots att mycket vatten har runnit under broarna sedan uppstarten av Team Liquid finns idag en av grundarna kvar med delat ledarskap i bolaget, Victor “Nazgul” Goossens.

Med de tidiga framgångarna i StarCraft expanderade Team Liquid in i nya spel. Ett viktigt steg i historien var 2015 när man slog sig samman med Team Curse, då man absorberade deras spelartrupp i LoL. I samband med detta tillkom också Steve “LiQuiD112” Arhancet till organisationen. Steve var tidigare manager för det gamla laget men fick nu nytt förtroende i det nybildade laget där han, som tidigare redan nämnts, delar på VD-posten tillsammans med Victor Goossens. I och med detta sattes det första riktiga spadtaget för vad som skulle komma att bli ett av världens mest framgångsrika organisationer inom esport. Team Liquid är till och med 2018 det esports team som tjänat mest pengar sammantaget från alla spel och alla ligor. Totalt har laget spelat in över $25,000,000 i prispengar!

LIQUIPEDIA

Liquipedia skulle vi på esportsbets.info bäst beskriva som esportens Wikipedia. Likt sin storebror kan läsarna och fansen själva påverkar innehållet på sajten. Du finner egentligen precis all information du kan tänka dig att vilja ha för att göra en grundlig research när du bettar på esport. Du kan söka på spelare, vapen, banor, turneringar – ja precis allt du önskar. Skulle inte innehållet finnas du söker på, varför inte dela med dig om du sitter på kunskapen? Sajten har varit ett vattenhål för informations-jagande esportare sedan 2009 då den sidan grundades. Du hittar egna spelsektioner på Liqupedia för bland annat Dota 2, CSGO och Overwatch.

Team Liquid som organisation äger även andra populära websajter inom esport och gaming. Som vi redan pratat lite om i inledningen av texten äger man TeamLiquid.net som är   “StarCraft-delen” – här kan du hitta det största aktiva gruppen på hela internet för spelet, sidan innehar över 200,000 medlemmar. Sedan har vi den något mer självskrivna delen i form av vad den innehåller, nämligen den professionella esportdelen. Här hittar du all typ av information runt alla lagen och kommande turneringar med mera.

Liquipedia

TEAM LIQUID LOL

Med sitt ursprung från tidigare Team Curse har hela organisationen i Team Liquid någon typ av DNA hämtat från LoL. Men de största framgångarna för laget har absolut kommit i modern tid. Man hade inga riktigt höga placeringar de första åren efter sammanslagningen men 2018 stod man som segrare i 2 turneringar och deltog i LoL World Championship – vilket i sig är en framgång. Med ett historiskt vacklande resultat har dock rotationen av spelare varit stor genom åren. Under 2017 och framåt bytte man ut hela uppställningen av spelare. In kom Core JJ, Jensen, Impact, Doublelift och Xmithie. Flera av dessa är rutinerade rävar i LoL och har en aktiv proffskarriär som överstiger 8 år, vilket får klassificeras som en veteran inom esport. Team Liquid har historiskt haft en dominerande andel amerikaner, men ofta med influenser från Asien. Så blev fallet också med den nya uppställningen då Xmithie hemvist är Filipinerna och i både Core JJ och Impacts pass står det Sydkorea. Den naturliga förklaringen i de asiatiska länderna finns representerade är enkel: League of Legends har ett starkt fäste i Asien där spelet ses i det närmaste ses som en nationalidrott i många länder.

Med de initialt blygsamma framgångarna för laget har man successivt förbättrat resultaten, där 2018 blev det första året man lyckats skriva in Team Liquid på några bucklor. Med två segrar under bältet och ett mer etablerat lag andades det optimism inför 2019. Kanske var det rekryteringen av Sydkoreanen Jo “Core JJ” Yong In som pushade laget till att nå nya höjder. Under starten av 2019 har Team Liquid lyckats vinna en titel i LCS Spring och kommit tvåa i den ännu större turneringen Mid-Season Invitational. För dessa båda turneringar kunde man tillgodose sig en prischeck på totalt $300,000. Det finns med andra ord goda anledningar att hålla utkik efter Team Liquid under framtida LoL turneringar.

I samband med sammanslagningen 2015 startades omgående vad man kallar för Team Liquid Academy som är ett systerlag till huvudlaget i LoL. Detta ska vara någon typ av plantskola för lagets framtid inom League of Legends. Ännu har inga större resultat setts från denna satsning i form av stora segrar, vilket i sig är naturligt då detta laget deltar i mindre ligor. Spelarna i laget har generellt synts med väldigt korta kontrakt där många varit med i laget i ett par månader för att sedan bytas ut mot nytt färskt blod om man inte har presterat som förväntat på spelplanen.

TEAM LIQUID CSGO

2015 – En vecka efter man annonserade att man slog sig samman med Team Curse gjorde man en till liknande affär. Team Liquid beslutade sig då för att köpa upp Denial eSports. Detta var starten på lagets satsning på CSGO. Amerikanerna har haft besök av flera riktigt stora spelare i laget som t.ex. TACO, S1mpe och FugLy. De som däremot har stannat kvar lite längre och faktiskt ända sen start är nitro0 och EliGE. Dessa två herrar har varit med och lyft laget till nya höjder de senare åren. Nog för att man vann en massa titlar de första året men turneringarna man ställde upp i var väldigt små och man mötte heller inte den yttersta världseliten. Ett tydligt tecken på detta var att under 2015 vann man 5 titlar och spelade in $148,000. Trots helt uteblivna segrar året efter dubblade man prispengarna men tog samtidigt steget upp på den riktiga esports-scenen för CSGO. Under 2018 lossnade det dock rejält för laget och man spelade in över $1,000,000 i prispengar där de största meriterna rent pengamässigt kom faktiskt från två andra platser. Detta i form av ELEAGUE CS:GO Premier och Esports Championship Series Season 5 – Finals.  Även fast året får betraktas som mycket lyckosamt var det ändå på vippen att det blev en braksuccé, skillnaden mellan en andra plats och första plats är vital både i prispengar och ära. Laget fortsatte på den inslagna vägen och inledde 2019 med en seger i IBUYPOWER Masters IV.

TEAM LIQUID DOTA

Under 2012 lät teamet bakom TeamLiquid.net, dvs “StarCraft-sajten”, meddela att man nu även ska satsa på att täcka det då nya och redan populära spelet Dota 2. Bara månader senare meddelar man vidare att det nu också ska finnas ett professionellt esportlag i Team Liquid som representerar organisationen i spelet. Detta var vad som sedermera skulle bli det mest framgångsrika laget i spelet historia. Laget hade det sparsamt med framgångar i tidig ålder och det var först efter något år då man värvade MinD_ContRoL, Matumbaman, KuroKy, Miracle- och GH det börjades radas upp stora segrar. Laget spelade in över $1,800,000 under 2016  vilket var en enorm bedrift då man tidigare haft rekord på strax över $160,000. Men mer skulle det bli, för under 2017, då samtliga redan nämnda namn fanns i truppen, var man det absolut bästa laget i världen för Dota 2. Team Liquid kunde stoltsera med 9 segrar när böckerna för året skulle slås igen. Man tog flera stora segrar men den som det kommer pratas om många år senare är vinsten i The International. Turneringen gav detta året den hisnande prischecken på $10,862,683 vilket vid den tidpunkten var historiens största prissumma för Dota 2. En sidonotis om spelartruppen är att den verkligen representerar världen alla hörn, då GH kommer ifrån Libanon, Miracle- Jordanien, KuroKy Tyskland, Matumbaman Finland och slutligen MinD_ContRoL ifrån Bulgarien. Flera av dessa spelare rankas som deras lands respektive spelare och KuroKy rankades dessutom som världens bästa spelare under 2018.

TEAM LIQUID PUBG

PUBG och Fortnite växte explosionsartat under sina första levnadsår ute i den digitala världen. Så det var kanske ingen stor skräll att utvecklarna bakom också var sugna på att kapitalisera på esport för sina respektive spel. Bluehole, som är utvecklarna bakom PUBG, anordnade ett par mindre turneringar för spelet under 2017 trots att spelet fortfarande var i så kallad “early access”. Under 2018 drog dock turneringarna igång på riktigt och flera fanns till och med att hitta hos spelbolagen för att betta på. Ett gott tecken, då man vet att spelet fått en seriösare status inom esport. Team Liquids lag presterade väl och lyckades ro hem flertalet segrar i Battle Royale-spelet. I de två största turneringarna som arrangerades för året, PUBG Global Invitational, lyckades laget faktiskt bli tvåa båda tillfällen. Anmärkningsvärt är att turneringen spelades under samma helg men med två olika spelsätt för spelarna, tämligen FPP (First Person Perspective) och TPP (Third Person Perspective). För en inbiten spelare är detta mer eller mindre som att spela en helt annan typ av spel. Med TPP tillåts du titta runt hörnen utan att sticka ut huvudet fysiskt vilket är omöjligt i till exempel FPP.  Trots de olika lägena lyckades Ibiza, Jeemzz, Sambty och Scoom alltså komma tvåa i båda spelsätten, vilken är väldigt imponerande. Laget är helt europeiskt med representation från Holland, Norge, Finland och Gibraltar.

BETTING

Team Liquid har sannolikt den bredaste representationen av framstående esportare i organisationen som syns världen över. De är snabba att agera på nya trender och spel, vilket syns då de har lag i CoD Blackout, Artifact och Clash of Clans. Så även om betting inte är så utbrett i de nyaste spelen ska vi nog räkna med att Team Liquid kommer vara ett framstående lag omgående när ett nytt spel slår igenom. Detta såg vi prov på under 2018 då deras lag i både PUBG och Fortnite skördade framgångar. Team Liquid är med andra ord några att hålla kolla på när du ska betta på nyare esporter. Till detta har sedan Team Liquid världens starkaste lag inom Dota 2 och med nuvarande trupp kommer man väldigt ofta att vara favoriter i de flesta turneringar man ställer upp i. Om du letar efter höga odds så är kanske inte Team Liquid vad du ska spela på i exempelvis The International. Det finns dock massor av olika typer av bets, vilket kan göra vinsten större även om du har bettat på favoriten. Hos oss hittar du mängder av spelbolag som erbjuder spel på laget och hos många får du även en välkomstbonus när du blir kund.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo