Ninjas in pyjamas
Ninjas in Pyjamas
Esport » Esport Teams » Ninjas in Pyjamas

NINJAS IN PYJAMAS (NIP)

NiP, som står för Ninjas in Pyjamas, grundades år 2000 vilket gör de till ett av de äldsta esportlagen i världen. På den tiden visste man dock knappast vad NiP skulle komma att bli. Laget åkte runt och spelade mindre turneringar där prispengarna blev helt avgörande för lagmedlemmarnas överlevnad då det också var levebrödet. Segern i CPL Winter 2001 blev någon typ av ändpunkt för det tidiga NiP. Flera av medlemmarna lämnade teamet för att spela i SK Gaming. Medlemmarna i laget skulle dock komma tillbaka till NiP i framtiden, men utan större resultat. Detta ledde sedermera till att ursprungslaget lämnade NiP och CS-scenen 2007. Det man inte anade då, var att laget skulle återuppstå.

Under 2012 signerades stjärnspelarna Christopher “GeT_RiGhT” Alesund och Patrik “f0rest” Lindberg som man därefter byggde ett fullständig lag runt. NiP fokus låg nu helt och hållet på Counter Strike vilket också alltid varit lagets DNA. Teamet skulle komma att dominera scenen fullständigt under några år, där den absoluta toppen sattes då laget lyckades åstadkomma en segersvit på 87 raka kartor. Ett rekord som än idag ingen har lyckats slå.

Under 2018 hittade vi fortfarande GeT_RiGhT och f0rest i laget då NiP bland annat vann IEM Oakland. Det här underströk Ninjas in Pyjamas som en dominant spelare på CSGO-scenen, vilket de har varit i snart 20 år. Men NiP består inte bara av CSGO idag. Numera hittar du esport teams inom Dota 2, PUBG, Rainbow Six Siege, Fortnite och Paladins. Som sponsorer till laget hittar vi bland annat spelbolaget Betway.

NIP CSGO

Kärnan i hela organisationen hos Ninjas in Pyjamas har ständigt varit CSGO. Redan när Heaton och Potti kuskade världen runt i en NiP-tröja spelades framför allt Counter Strike. Under flera generationer spelare har teamet hållit sig kvar i den absoluta världseliten för spelet. Under alla dessa år har scenen för professionell gaming inom Counter Strike förändras radikalt, men NiP har bestått. Huvudsatsningen är och förblir CSGO där vi också ser de absolut mest namnkunniga spelarna av samtliga lag. En viss rotation har dock skett i laget under 2018 då man plockade in en ny rolespelare som “rifler” och en coach. Den tidigare lagmedlemmen William “draken” Sundin fick lämna sin plats i laget sedan man haft meningsskiljaktigheter både i spelet men också på ett personligt plan. In kom istället den tidigare Fnatic medlemmen Jonas “Lekr0” Olofsson. Vi fick också se den tidigare coachen för NiP Faruk “Pita” Pita återkomma i laget. Pita var lagets coach redan 2014 då man tog hem storturneringen ESL Cologne 2014. Därefter la Pita karrären på hyllan, men återupptog den under 2018 som huvudcoach för NiP. Laget har över 1 miljon fans runt om på sociala medier och därmed har NiP blivit synonymt med proffscenen för esport, men framförallt för CSGO.

NIP SPELARE

Under de tidigare åren kunde vi hitta spelare som Tommy “Potti” Ingemarsson, Emil “Heaton” Christensen och Oskar “Ins” Holm. Flera av dessa är idag aktiva på ena eller andra sättet inom esporten. Heaton har faktiskt än idag ett finger med i NiP där han är delägare och sitter i bolagets styrelse. Emil satte även esport rejält på kartan då han fick möjligheten att delta i SVT:s “Mästarnas mästare”. En serie där normalt bara utövare som gjort extraordinära insatser i traditionella idrotter blivit inbjudna. Heatons inbjudan skapade ramaskri runt om i vårt avlånga land som gav honom ännu mer uppmärksamhet. Efter serien har vi bland annat sett Emil släppa en bok med namnet “Livet på spel” där han bland annat berättar hela historien om NiP. Heatons har varit en aktiv entreprenör hela vägen fram till idag, då han bland annat har varit med och grundat Kappabar i Stockholm. Kappabar är en renodlad esport bar där man kan träffa likasinnande och titta på esport live. En perfekt plats för dig som är intresserad av esport betting!

I ett något mer modernt perspektiv på historien har en stor del av NiPs franchise byggts runt de båda svenskar: Christopher GeT_RiGhT Alesund och Patrik F0rest Lindberg. Båda dessa herrar kom in i laget 2012 och får klassificeras som veteraner på esportscenen då båda passerat väl över 25 år. Get Right är faktiskt ett av de mest väl igenkända ansiktena i esport världen över. De båda nyckelspelarna i NiP har dragit in väl över $500,000 i prispengar.

SHOP

NiPs varumärke och logo är bland de mest igenkända i branschen. Idag rycker folk inte mycket på ögonbrynen om du skulle se “NiP gear” ute på stan. Att bära en esport-tröja är egentligen inte konstigare än att folk köper en tröja med Zlatans namn på ryggen vid en fotbollsmatch. Inom fotbollen är detta en miljardindustri och något som garanterat kommer växa i takt med esporten också växer sig allt större.

På NiPs officiella hemsida hittar du var du kan köpa dina brandade lagkläder. Man erbjuder ett stort sortiment av kläder och kepsar, som vilket tradionellt sportlag som helst. Men efter som det är ett esportlag vi pratar om erbjuds också ett stort utbud av tillbehör till datorn och din gaming. Spelarna har till exempel fått designa egna musmattor som finns att hitta i affären tillsammans med övrig gaming gear. En stor del av datortillbehören kommer från tillverkaren XTRFY som man själva säger är utvecklat av NiP och används av proffs. På flera av XTRFYs produkter kan du också hitta NiPs logo.

Du har fri frakt på beställningar som överstiger €50 och affären erbjuder möjlighet att skicka dina varor världen över. Skulle du stöta på problem med din beställning där något inte går som det är tänkt, erbjuds live-chat som support under fem av veckans sju dagar.

NIP BETTING

Ninjas in Pyjamas har det brittiska spelbolaget Betway som huvudsponsor. För dig som är ett fan av NiP är det extra lägligt att Betway innehar svensk spellicens. Det innebär att du kommer få tillgång till deras breda utbud av spel på NiP men också kan vara helt trygg med att alla dina vinster är skattefria och att sajten är kontrollerad av Spelmyndigheten. Med en stark historik inom CSGO ska man varsamt överväga sina spel när man hittar NiP i startlistan för en turnering, då laget har en förmåga att ofta knipa till sig höga placeringar även i tuffa uppställningar. Under 2018 lyckades NiP komma topp10 i hela 18 turneringar, varav två av dessa var vinster.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo