NaVi Team
Navi Team
Esport » Esport Teams » NaVi

NAVI

NaVi är det ukrainska esportlaget vars matchdräkt är svart, gul och vit. Lagnamnet härstammar från latinens “Natus Vincere” som betyder born to win. Således har man inget att göra med storfilmen Avatar vars lokala språk också heter NaVi.  Det ukrainska laget har skördat framgångar sedan 2009 då man bildades i Kiev. Laget startade som många andra genom att fokusera på endast CS i sina tidiga år. På den tiden var man det första laget i historien att vinna tre större turneringar under ett och samma år. Bara månader efter laget skapades lyckades laget vinna Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup och World Cyber Games. Samma år lyckades laget till slut vinna inte mindre än 8 titlar.

NaVi är idag ett av världens starkaste varumärken inom gaming och esport. Laget har miljontals fans vilket syns tydligt på sociala medier där NaVi har över 1,8 miljoner följare på Youtube och Facebook. På lagets huvudkontor jobbar idag över 30 personer med allt ifrån coaching till marknadschefer. Med prispengar som överstiger flera hundra miljoner dollar är esport idag ingen liten business, utan kräver en hel organisation och en rejäl dos professionalism – något NaVi besitter.

NAVI DOTA 2

NaVi’s lag finns representerade i Dota 2, CSGO, Fifa, World of Tanks, Paladins, League of Legends och PUBG. Under 2011 lyckades NaVi’s lag i Dota 2 ta hem segern i den största turneringen för spelet – The International. För den oinsatte kan man kalla det här VM i Dota 2. Detta var för övrigt det första året av den numera enormt prestigefyllda men också penningstinna turneringen gick av stapeln. Redan 2011 kunde NaVi stoltsera med $1,000,000 för första platsen och vid tidpunkten var NaVi världens mest framgångsrika esportlag i flera olika spel. Efter 2011 fortsatte NaVis lag att dominera i The International med en andra plats både 2012 och 2013. En sidonotis just för denna turnering var att 2014 hade prispengarna till vinnarna växt från $1,000,000 till $5,000,000 och 2018 var förstapriset uppe i över häpnadsväckande $11,000,000. Vem säger att man inte kan tjäna pengar på esport?

Sedan de stora framgångarna runt 2011 och de efterföljande åren har det gått något trögare för NaVi’s Dota team. Trots det är Dota 2 fortfarande den största grenen inom organisationen och laget har dragit in överlägset mest pengar historiskt, där CSGO-laget ligger närmast bakom. Under åren 2017 till 2018 lyckades man endast vinna 2 stycken mindre turneringar och nådde inga framstående placeringar i övrigt. Detta resulterade i ett stort bortfall av prispengar som laget normalt varit duktiga på att dra in.

I laguppställningen har vi väldigt sällan hittat någon svensk, men under det första halvåret 2017 spelade svenska “Pajkatt” tre turneringar för laget men med mediokert resultat. Inom Dota har den ukrainska organisationen experimenterat att vidga vyerna med både ett lag i Nordamerika men också ett helt kvinnligt lag man kallade NaVi Female. Inget av detta blev lyckade satsningar och båda är idag nedlagda.

Navi Dota 2 team

NAVI CSGO

Med en tradition av framgång från den äldre versionen av Counter-Strike blev ingen förvånad när NaVi bestämde sig för att satsa på CSGO. Det gamla laget var aktivt mellan 2010 till 2012 och under den perioden prenumererade man nästan på topp 3 platser i många stora turneringar. Tråkigt nog för laget var det ännu lite för tidigt att tjäna de stora pengarna inom Counter-Strike, då CSGO ännu inte tagit publikens hjärtan med storm. Med 15 titlar i prisskåpet från den tidigare utgåvan av spelet, där kronjuvelen kom från IEM IV – World Championship, hade det nya CSGO-laget mycket att leva upp till.

Navis CSGO team kom till världen först 2013 vilket får betecknas som ganska sent på scenen, framför allt då NaVi som organisation funnits sedan 2009. Merparten av alla lag i världen har nästan alltid startat upp med fullt fokus på Counter Strike, då spelet haft flest utövare och störst prispengar under en lång tid. Idag är CSGO omsprunget av flera nyare spel i prispengar, men intresset CSGO som esport är fortfarande enormt hos tittarna. Satsningen som NaVi gjorde 2013 skulle dock ta några år innan den verkligen tog fart. Uppstartsåret vann man blygsamma $25,000 i prispengar men därefter har trenden varit väldigt stark varje år, med bättre och bättre placeringar. 2018 drog CSGO-klanen istället in mer respektabla $1,165,000 med totalt 6 nya förstaplatser att göra plats för i prisskåpet. Man har bland annat titlar i CSGO Asia Championship, ESL One Cologne och Blast Pro Series: Copenhagen. En starkt bidragande faktor till framgången har Denis “seized” Kostin varit då han stått med laget sedan uppstarten. 2018 valde han tyvärr att lämna NaVi då han istället gick till det något färskare laget i sammanhanget, Runtime.gg

Hela organisationen har alltid haft en stark närvaro av spelare från öster, där Ukraina och Ryssland varit de vanligaste modersmålen för spelarna. CSGO laget hos NaVi har haft precis samma historiska och nuvarande prägel. Noterbart är att några av spelarna betecknas som riktigt gamla på esportscenen, framför allt för att tävla i ett FPS-spel. Ioann “Edward” Sukharev och Daniil “Zeus” Teslenko är båda spelare som passerat 30-årsgränsen och varit med och bidragit till lagets framgångar så sent som under 2019. Med ett åldersspann på 10 år mellan de yngsta och de äldsta spelarna lyckades NaVi ändå ro hem många fina placeringar. Bland annat en seger i StarSeries i-League där man mötte 2019 års utgåva av Fnatic som då var ett helsvenskt lag. Segerchecken skrevs till $250,000 och veteranerna i laget kunde understryka att ålder bara är en siffra också inom esport och CSGO.

NAVI SPELARE

I östeuropa har NaVi var en inspiration för en hel generation gamers att både titta på – men också att utöva esport. En av de största förebilderna är den legendariska spelaren Danil  “Dendi” Ishutin som var trogen laget i åtta år. Dendi var en av världens mest kända spelare inom Dota 2 där han hjälpte laget att nå stora framgångar genom hela sin karriär. Höjdpunkterna är redan omnämnda ovan med framgångarna i The International, en turnering Dendi deltog i hela sex gånger. 2019 kommer bli det första året då klubben kommer få klara sig utan Dendi i laget, något som troligen blir ovant. Vad sägs om att han under karriären spelade 1 507 professionella matcher och var aktiv på esportscenen inte mindre än 2 170 dagar? Detta är extremt anmärkningsvärt då många esportare ofta lägger karriären på hyllan innan man nått över 25 års-strecket. Andra kända spelare genom åren hos NaVi har varit Alexander “XBOCT” Dashkevich, Kuro “Kuroky” Salehi Takhasomi och Clement “Puppey” Ivanov.

Anmärkningsvärt runt spelare vi sett kommit och gått i NaVi är just att de inte gått. Redan i det första CS-laget kunde vi hitta Daniil “Zeus” Teslenko och Ioann “Edward” Sukharev, de båda var med sedan starten 2010. Detta laget upphörde 2012 men som ni redan lärt er skulle NaVii göra en nysatsning på CS i den modernare spelformen CSGO. Dessa båda herrar var sedan med i laguppställningen när det nya laget skulle formeras samma år som det gamla laget upphörde. De båda har sedan varit aktiva i laget i många år därefter och får klassificeras som tunga veteraner branschen.

BETTA PÅ NAVI

Om du har NaVi som favoritlag inom esport råder det inga problem att hitta intressanta odds för din esport betting. Organisationen finns representerade inom CSGO, PUBG och Dota 2 vilket betecknas som de största spelen inom esport. Med Navi’s starka organisation står det klart att vi kommer att få se de gulsvarta tröjorna på många större mästerskap framöver. Trots lite vacklande resultat för Dota-laget finns det stor kunskap inom spelet och med framfarten CSGO-laget har haft de senaste åren är NaVi alltid en farlig motståndare.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo