NaVi Team
Navi Team
Esport » Esport Teams » NaVi

NaVi

NaVi är det ukrainska esportlaget vars matchdräkt är svart, gul och vit. Lagnamnet härstammar från latinens “Natus Vincere” som betyder born to win. Således har man inget att göra med storfilmen Avatar vars lokala språk också heter NaVi.  Det ukrainska laget har skördat framgångar sedan 2009 då man bildades i Kiev. Laget startade som många andra genom att fokusera på endast CS i sina tidiga år. På den tiden var man det första laget i historien att vinna tre större turneringar under ett och samma år. Bara månader efter laget skapades lyckades laget vinna Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup och World Cyber Games. Samma år lyckades laget till slut vinna inte mindre än 8 titlar.

NaVi är idag ett av världens starkaste varumärken inom gaming och esport. Laget har miljontals fans vilket syns tydligt på sociala medier där NaVi har över 1,8 miljoner följare på Youtube och Facebook. På lagets huvudkontor jobbar idag över 30 personer med allt ifrån coaching till marknadschefer. Med prispengar som överstiger flera hundra miljoner dollar är esport idag ingen liten business, utan kräver en hel organisation och en rejäl dos professionalism – något NaVi besitter.

Team Navi in action

NaVi Dota 2

NaVi’s lag finns representerade i Dota 2, CSGO, Fifa, World of Tanks, Paladins, League of Legends och PUBG. Under 2011 lyckades NaVi’s lag i Dota 2 ta hem segern i den största turneringen för spelet – The International. För den oinsatte kan man kalla det här VM i Dota 2. Detta var för övrigt det första året av den numera enormt prestigefyllda men också penningstinna turneringen gick av stapeln. Redan 2011 kunde NaVi stoltsera med $1,000,000 för första platsen och vid tidpunkten var NaVi världens mest framgångsrika esportlag i flera olika spel. Efter 2011 fortsatte NaVis lag att dominera i The International med en andra plats både 2012 och 2013. En sidonotis just för denna turnering var att 2014 hade prispengarna till vinnarna växt från $1,000,000 till $5,000,000 och 2018 var förstapriset uppe i över häpnadsväckande $11,000,000. Vem säger att man inte kan tjäna pengar på esport?

Sedan de stora framgångarna runt 2011 och de efterföljande åren har det gått något trögare för NaVi’s Dota team. Trots det är Dota 2 fortfarande den största grenen inom organisationen och laget har dragit in överlägset mest pengar historiskt, där CSGO-laget ligger närmast bakom. Under åren 2017 till 2018 lyckades man endast vinna 2 stycken mindre turneringar och nådde inga framstående placeringar i övrigt. Detta resulterade i ett stort bortfall av prispengar som laget normalt varit duktiga på att dra in.

I laguppställningen har vi väldigt sällan hittat någon svensk, men under det första halvåret 2017 spelade svenska “Pajkatt” tre turneringar för laget men med mediokert resultat. Inom Dota har den ukrainska organisationen experimenterat att vidga vyerna med både ett lag i Nordamerika men också ett helt kvinnligt lag man kallade NaVi Female. Inget av detta blev lyckade satsningar och båda är idag nedlagda.

NaVi CSGO

Med en rik tradition av framgång från den äldre versionen av CS var kanske ingen förvånad då NaVi bestämde sig för att satsa på CSGO. Det gamla laget var aktivt mellan 2010 till 2012 och under den perioden prenumererade man nästan på topp 3 platser i många stora turneringar. Med 15 titlar i prisskåpet, där kronjuvelen kom från IEM IV – World Championship, hade det nya laget mycket att leva upp till.

Navis CSGO team kom till världen först 2013 vilket får betecknas som ganska sent på scenen men också med hänsyn till att organisationen funnits sedan 2009. Merparten av alla lag i världen har alltid startat upp med att ha fullt fokus på Counter Strike, då spelet haft flest utövare och störst prispengar under en lång tid. Idag är CSGO omsprunget av flera nyare spel i prispengar men intresset för esporten fortfarande enormt hos tittarna. Satsningen ukrainarna gjorde 2013 skulle dock ta några år innan den tog fart. Uppstartsåret vann man blygsamma $25,000 i prispengar men därefter har trenden varit väldigt stark varje år, med bättre och bättre placeringar. 2018 drog laget istället in mer respektabla $1,165,000 med totalt 6 nya förstaplatser att göra plats för i prisskåpet. Man har bland annat titlar i CSGO Asia Championship, ESL One Cologne och Blast Pro Series: Copenhagen. En starkt bidragande faktor till framgången har Denis “seized” Kostin varit då han stått med laget sedan uppstarten. 2018 valde han tyvärr att lämna NaVi då han istället gick till det något färskare laget i sammanhanget, Runtime.gg

NaVi spelare

I östeuropa har NaVi var en inspiration för en hel generation gamers att både titta på – men också att utöva esport. En av de största förebilderna är den legendariska spelaren Danil  “Dendi” Ishutin som var trogen laget i åtta år. Dendi var en av världens mest kända spelare inom Dota 2 där han hjälpte laget att nå stora framgångar genom hela sin karriär. Höjdpunkterna är redan omnämnda ovan med framgångarna i The International, en turnering Dendi deltog i hela sex gånger. 2019 kommer bli det första året då klubben kommer få klara sig utan Dendi i laget, något som troligen blir ovant. Vad sägs om att han under karriären spelade 1 507 professionella matcher och var aktiv på esportscenen inte mindre än 2 170 dagar? Detta är extremt anmärkningsvärt då många esportare ofta lägger karriären på hyllan innan man nått över 25 års-strecket. Andra kända spelare genom åren hos NaVi har varit Alexander “XBOCT” Dashkevich, Kuro “Kuroky” Salehi Takhasomi och Clement “Puppey” Ivanov.

Anmärkningsvärt runt spelare vi sett kommit och gått i NaVi är just att de inte gått. Redan i det första CS-laget kunde vi hitta Daniil “Zeus” Teslenko och Ioann “Edward” Sukharev, de båda var med sedan starten 2010. Detta laget upphörde 2012 men som ni redan lärt er skulle NaVii göra en nysatsning på CS i den modernare spelformen CSGO. Dessa båda herrar var sedan med i laguppställningen när det nya laget skulle formeras samma år som det gamla laget upphörde. De båda har sedan varit aktiva i laget i många år därefter och får klassificeras som tunga veteraner branschen.

NaVi betting

Om du har NaVi som favoritlag inom esport råder det inga problem att hitta intressanta odds för din esport betting. Organisationen finns representerade inom CSGO, PUBG och Dota 2 vilket betecknas som de största spelen inom esport. Med Navis starka organisation står det klart att vi kommer att få se de gulsvarta tröjorna på många större mästerskap framöver. Trots lite vacklande resultat för Dota-laget finns det stor kunskap inom spelet och med framfarten CSGO-laget har haft de senaste åren är NaVi alltid en farlig motståndare. Här kan du hitta de bästa oddsen för din betting på NaVi.