Fnatic
Fnatic
Esport » Esport Teams » Fnatic

FNATIC

Fnatic är ett av världens största lag inom esport och de finns representerade i inte mindre än 10 olika spel. Det som sticker ut lite extra gentemot många andra esport teams är att man också satsat på mobil esport. Fnatic har exempelvis representanter i mobilspelen Rules of Survival och Clash Royale. Det ursprungliga Fnatic bildades 2004 av Sam Mathews och Anne Mathews och huvudfokus var då Counter Strike. Bolaget har sedan dess spritt sina vingar över hela världen och har idag kontor i London, San Francisco, Belgrad, Berlin och Kuala Lumpur.

Fnatic räknas som den ledande organisationen i världen för esport där man skapat ett stort följe i sociala medier. Man når ut till mer än 5 miljoner människor i sina egna sociala kanaler. Laget har kommit så långt med sitt varumärke att det inte bara ses i esportarenor utan numera kan du se Fnatics logo även på datormöss eller headset. Bolaget har gjort flertalet samarbete med stora varumärke inom datortillbehör – där man till och med tillfälligt bytte lagnamnet under 2008-2009 gick under FnaticMSI. Som ni kanske förstår var alltså MSI huvudsponsor det året. Men bolaget har också rört sig utanför datorkretsar för sponsorskap där sportsbetting har varit en röd tråd under flera år med sponsorer som Dafabet.

FNATIC CSGO

Fnatic har under flera generationer gamers skördat stora framgångar i spelet CSGO och då också inspirerat yngre generationer till stordåd. Med rötter från 2004 innehöll truppen då flera spelare som spelade tidigare versioner av Counter Strike. Under de tidiga åren hittade vi bland annat NiP-konkurrenterna f0rest och Get Right. Ett annat anmärkningsvärt namn i listan är Patrik “cArn” Sättermon som var i laget mellan 2006 till 2012 och spelade hela 71 turneringar i Fnatic-tröjan, vilket är flest till dagens dato. Men mest anmärkningsvärt så hittade vi också Richard “Xizt” Landström i laget mellan 2010 till 2012. Varför är det så konstigt då? Jo för Xizt finns nämligen i laget i en långt senare uppställning då han kom tillbaka till Fnatic under 2018. Det hör inte till vanligheterna att lyckas hålla sig i den absoluta världseliten av CSGO under så många år.

Fnatic har länge haft en stark tradition av svenskar i sina lag där CSGO varit den mest anmärkningsvärda. Detta lever kvar än idag och under 2018 bestod hela laget av svenskar. Vi hittade då spelare såsom Jesper “JW” Wecksell, Richard “Xizt” Landström och Freddy “KRiMZ” Johansson i laget. Med den starka svenska närvaron har laget också radat upp framstående placeringar i stora turneringarna de senaste åren. Under 2015 hade laget ett fantastiskt år då man vann tre turneringar: Dreamhack Winter, ESL One: Katowice, ESL One: Cologne.  

FNATIC ACADEMY

Det amerikanska laget har också en akademi för CSGO som man kallar för “Fnatic Academy CSGO”. Denna satsning har gjorts för att kunna säkerhetsställa Fnatics position i framtiden som ett av de bästa lagen inom esport och då primärt inom CSGO. Här är tanken att man ska man föra in semi-professionella spelare på scenen som visar på extraordinära talanger. En språngbräda för dig som är intresserad av att ta din karriär ytterligare ett steg, helt enkelt. Academy-laget har stöttning från tidigare legendarer inom såväl Counter Strike som Fnatic. De tidigare lagmedlemmarna cArn och Samuelsson ska hjälpa ungdomarna att transformeras till fullständiga proffs inom esport och kanske också forma morgondagens potentiella storstjärna. Samuelsson själv är för övrigt både coach och manager för de unga spelarna. Laget förväntas innehålla fem av de största talangerna i Europa och hoppas kunna kvala till större turneringar där spelarna sätts på riktiga prov. Under resans gång ska man, likt ett fullblodsproffs, ha full tillgång till Fnatics professionella team för esport – vilket kan vara alltifrån stöttning från mentala coacher till kostrådgivning.

FNATIC LOL

Vidare har Fnatic en historia av att ha väldigt starka lag inom League of Legends där man vann det första turneringen i vad som kallas “League of Legends World Championship” – VM i LoL helt enkelt. Detta var 2011 och laget bestod då av flera legendariska spelare som till exempel xPeke och CyanideFI. Sedan dess har laget skördat stora framgångar i bland annat systerturneringen League of Legends Championship Series även kallad LEC. Laget har sedan starten av turneringen lyckats stå som segrare inte mindre än sju gånger och är därmed laget som till dagens dato som vunnit flest gånger.

Ur svenska ögon är den mest intressanta spelare Rekkles som åkt ut och in i lol laget flertalet tillfälle. 2015 valde han att återigen komma tillbaka till laget och har sedan dess varit en av de viktigaste spelarna i laget. Martin Larsson, som är hans riktiga namn, återkom till Fnatic gick laget obesegrat i bland annat Summer EU LCS. Under hösten 2015 kvalificerade de sedan in till League of Legends World Championship där de sedermera skulle gå till semifinal. Rekkles stora intresse för gaming väcktes till liv då han en gång hade en lovande karriär inom fotboll som gick upp i rök av ett förstört korsband. Tur i oturen kan man nog lugnt säga.  

SHOP

Med ett av de största varumärkena för esport i världen är det kanske ingen skräll att du också kan hitta en av esportens största shoppar för Fnatic gear på lagets hemsida. Om du ska åka på ett LAN eller kanske till och med besöka en större turnering som åskådare kanske det är läge att snegla in i affären för att hitta rätt klädsel. I butiken kommer du inte bara att hitta ett stort utbud av t-shirts, byxor och kepsar – du hittar också kvalitetsprylar till datorn. Dessa tillbehör har man valt att kalla för “Fnatic Gear” och flera av dessa produkter är vad spelarna själva i laget använder under sitt tävlande. Med andra ord kommer prylarna med hög kvalité och en extrem precision som ska kunna duga gott för en hobby gamer likaväl som ett heltidsproffs. Skulle du vilja kopiera din favoritspelares utrustning har varje spelare en egen profil med de exakta tillbehören just de spelar med. Mer information om detta hittar du på Fnatics officiella hemsid

I shoppen lämnas alltid 2 års garanti på alla produkter som är datortillbehör, vilket då inkluderar bland annat tangentbord och möss. Dessutom får du som kund alltid fri frakt om du beställer för över 100€.

FNATIC BETTING

Med prisskåpet fullt av bucklor tåls det att hålla ett extra öga öppet när du ser Fnatic i ett mästerskap du funderar att betta på. Vare det sig gäller mobil eller “vanlig” esport är Fnatic ett lag att räkna med, då deras stora organisation levererar solida resultat år efter år.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo