FaZe Clan
FaZe Clan
Esport » Esport Teams » FaZe Clan

FAZE CLAN

Faze Clan är ännu en i raden av stora amerikanska organisationer inom esport som såg dagens ljus under 2010. Laget bildades av spelarna Housecat, ClipZ och Resistance. Sedan dess har det hänt en del inom både esporten men framförallt med intresset för FaZe Clan. Klanen är det överlägset mest populära klanen inom esport ute bland fans på sociala medier. En av drivkrafterna bakom lagets popularitet är den nuvarande VD:n för bolaget, Thomas “temperrr” Oliviera. Temperrrs egna youtubekanal har till exempel över 60,000,000 visningar på den digitala video-plattformen. Som organisation har Faze över 15,000,000 följare, där Youtube och Instagram är de dominerande plattformarna. Det här är en siffra som kan jämföras med flera av de allra största klubbarna i världen inom traditionell idrott.

FaZe Clan

För att få det här stora intresset har teamet givetvis presterat väl under sin livstid. De största framgångarna har nåtts i CSGO, Call of Duty och Fortnite. Organisationen har en väldigt “amerikansk” inriktning på vilka esporter man satsar på. Generellt har League of Legends samt Dota 2 ofta haft en stark närvaro i Asien, där också många titlar hamnat sista året och Faze Clan har valt att helt lämna dessa spelen utanför sitt fokus. Utöver redan nämna spel har man även aktiva lag i FIFA, Rainbow Six och PUBG. Organisationens tidiga fokus låg på den lite mer ovanliga esporten Call of Duty. Call of Duty är ett oerhört populärt spel, men som esport är det inte speciellt stort även om det går regelbundna ligor. Under 2015 dominerade Faze fullständigt den amerikanska scenen och lyckades även vinna Call of Duty Championship samma år. För det här belönades man med $120,000, vilket var lite av ett startskott för lagets framgångar.

FAZE FORTNITE

Faze är ett av de stora esport-lagen som verkligen anammat det stora intresset för Fortnite. Organisationen har alltid haft ett stort fokus på media och fans, och när dessa hittade till Fortnite ville Faze gärna vara med i den explosionsartade tillväxtsagan som Fortnite är. Sagt och gjort så bildade klanen ett lag för spelet som etablerade sig under 2018. Spelet var fortfarande så pass nytt att det inte riktigt hunnit utvecklas till en etablerad esport ännu, men likväl fanns det flera stora turneringar att tävla i under 2018. Imponerande nog lyckades Faze Clan dra in över $1,500,000 på Fortnite och blev därmed det mest framgångsrika laget under hela året. Med tanke på spelet släpptes i mitten på 2017 kan man lugnt säga att Faze Clan positionerat sig med ledartröjan för den fortsatta expansionen för Fortnite. Ett viktigt steg i detta har troligtvis varit att flera av de duktiga lirarna var tidiga in i battle-royale-genren, där man hittar turneringsdeltagande från många av spelarna i spelet H1Z1. Turner “Tfue” Tenney är en av spelarna med denna bakgrund. Trots att Tfue är född så sent som 1998 har han alltså redan hunnit med att starta sin karriär i H1Z1 och idag är han kontrakterad med Faze Clan och en av världens bästa Fortnite-spelare.

I de imponerande framgångarna för laget sitt första år döljer sig en intressant anekdot. Under en av de mest penningstinna turneringen för året, Fortnite Fall Skrimish Series, lyckades Faze komma både på första och andra plats. Turneringen spelades nämligen i “duos” och FaZe Clan lyckades få upp spelarna Cloak, Tfue (vinnarna), Nate Hill och FunkBomb på prispallen. För detta belönades laget med totalt $765,000. Dessa spelarna blir således också bland de mest framgångsrika spelarna i spelets historia – även fast ingen av FaZe Clans spelare återfinns som den mest framgångsrika spelaren i inspelade pengar. Där hittar vi Timothy “Bizzle” Miller från konkurrenten Ghost Gaming. Som team hittar vi däremot Faze med en betryggande ledning ner till det lag som tjänat näst mest pengar inom Fortnite.

FAZE CLAN CSGO

Organisationen må ha satsat på Call of Duty i ett tidigt stadie, men det är i CSGO FaZe Clan har rönt de största framgångarna. Det var dock inte förrän under 2016 som man bestämde dig för att starta ett lag inom den populära esporten. Klanen lyckades nå flera framskjutna placeringar redan under sitt första året på den professionella scenen. Vad man däremot inte lyckades med var att sätta pricken över i:et i någon av de större turneringarna. Största framgången under uppstartsåret blev en 3/4:e plats i ELEAGUE Season 2. Men det skulle inte dröja länge innan proppen skulle lossna för det talangfulla laget. 2017 dominerade man CSGO fullständigt med inte mindre än 11 pallplaceringar och hela 5 nya trofeer. De största segrarna lyckades man dessutom pricka in i några av världens största evenemang för spelet. Faze avslutade året med en seger i ELEAGUE CS:GO Premier och Esports Champion Series Season 4. Den sammanlagda prischecken för de båda turneringarna landade på hisnande $750,000!

En starkt bidragande orsak till framgångarna fanns i svenska Olof “olofmeister“ Kajbjer. Svensken kom tidigare från den andra stora esport teamet Fnatic där han var medlem sedan 2014. Olofmeister anlände till sitt nya lag den 20:e juli, vilket är intressant då det var precis efter detta som man lyckades dra hem storvinsterna nämnda ovan. Fyra av fem vinster som laget hade under 2017 kom efter Olofs inträde. Det här kom kanske inte som någon chock för vissa, då han blev utnämnd som den bästa spelaren i världen redan 2015. På den tiden hade han burit fram sitt tidigare lag, Fnatic, till vinster i både ESL One: Katowice och ESL One: Cologne – några av de största turneringarna i världen för CSGO. En lite lustig anekdot om olofmeister är att han blev skadad en period under 2016. Med tanke på att esport inte är en fysiskt idrott är det mycket ovanligt att läsa om – men olofmeister skadade handleden och var inaktiv under en period under 2016.

STORE

Med att vara världens största organisation för esport under 2018, om vi ser till antalet fans, kommer givetvis möjligheter att kapitalisera på sin stora skara fans. Ett exempel på detta är att likt många andra esportlag erbjuda sina fans en möjlighet att klä sig i Faze Clan merchandise. I shoppen hittar du ett fantastiskt utbud av prylar med huvudfokus på kläder. Mellan varven erbjuds också vad man kallar “special merch drops”, vilket är exklusiva prylar som bara ligger i affären under en kortare period och i färre upplagor. Är du intresserad av att hitta något lite unikt i jakten på “faze-prylar” är det med andra ord dessa vad du ska leta efter. Det går bra att göra internationella beställningar trots att butiken har sitt ursprung i USA. Beställningar tar normalt mellan 7-21 dagar att få via posten till Sverige. Det du däremot ska komma ihåg är att din beställning kan åka på både skatt, tull och avgifter. Vidare är det också bra att veta att man har en “no-return” policy på alla varorna i sin store.

FAZE CLAN BETTING

Nog för att FaZe Clan har haft många framgångsrika lag och tagit stora segrar i diverse spel, men vi på esportbets.info är mest nyfikna på vad laget kan prestera i Fortnite framöver. Fortnite som esport är fortfarande ganska outvecklad, men när Epic Games är utvecklare av spelet vet man att det kommer att satsas stora pengar på att utveckla även esport-scenen runt spelet. Detta ser vi fram emot då många större evenemang kommer att gå av stapeln vilket ger fina möjligheter till betting på Fortnite. Med FaZe Clans fantastiska 2018 undrar man vad åren framöver ska leverera. Klart står iallafall att laget alltid bör vara en av förhandsfavoriterna i framtida turneringar, men kanske kommer spelbolagen sätta väl låga odds på laget. Om så inte är fallet är det värt att hålla lite extra koll inför turneringsstart.

Vidare finns organisationen representerad i flera intressanta spel där man är en av världsledarna inom Call of Duty. Som ni kan läsa mer om ovan under “FaZe Clan CSGO” återfinns också en av världens bästa spelare för CSGO i laget. Olofmeister har redan hjälpt laget till en hel rad framgångar. Vi får se vad framtiden har att erbjuda FaZe Clan vad turneringsvinster, men de har flera talangfulla laguppställningar med sig in i 2019.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo