Team Cloud9
Cloud9
Esport » Esport Teams » Cloud9

CLOUD9

Cloud9 är ett av de amerikanska bidragen till esport som snabbt växt sig riktigt stora, även utanför väst. Sedan 2013 har Cloud9 etablerat sig brett på den globala scenen för esport. Organisationen har idag lag representerade i “alla” större spel däribland Overwatch, CSGO och LoL. Laget kom till när Jack Etienne köpte den före detta laguppställningen Quantic Gaming som då bestod av ett gäng League of Legends spelare. Året var då 2013 och laget började kort efter köpet också att tävla på den högsta nivån. Med framgångarna som följde (mer om det längre ner) kunde organisationen bredda antalet lag till nya spel. Cloud9 skapade bland annat ett lag för det numera nedlagda spelet Heroes of the Storm. Det här laget lyckades vinna det första världsmästerskapet i spelet som arrangerades av utvecklaren Activision Blizzard och kallades Heroes of the Storm World Championship. För detta inkasserade man $200,000 och Cloud9 som organisation kunde fortsätta sin expansion.

Cloud9 är ett av de snabbast växande varumärkena för ungdomar i USA och har därmed dragit till sig enormt intresse från sponsorer och media. Laget lyckades skapa extra stora rubriker då man under 2018 ingick ett partnerskap med US Air Force. Ja ni läste rätt, US Air Force. Med samarbetet hoppades de båda kunna hitta synergie, där Cloud9 hoppade kunna skapa intressant innehåll som kan få deras fans att engagera sig mer samtidigt som US Air Force ville ta del av deras stora fanbase då den rimligen passar bra åldersmässigt för tjänstgöring i flygvapnet. Men sponsorskapet togs inte emot med öppna armar av allmänheten. Flera amerikanska medier reste den moraliska frågan i att använda militären som sponsor för ett esportlag där både lag och målgrupp består av ungdomar. Detta resulterade emellertid inte i något utan samarbetet fortgick och på Cloud9’s matchtröjor kunde vi hitta US Air Force logo som sponsorer under hela 2018 Under 2019 knöt laget till sig ännu en stor sponsor då sportklädestillverkaren PUMA valde att göra entré. På Cloud9’s blogg kunde man läsa att det vid den tidpunkten var den största dealen PUMA gjort inom esport.

CLOUD9 CSGO

CSGO är den numera största grenen inom Cloud9 men gentemot de flesta andra större lagen har teamet bara varit aktivt på den stora scenen sedan 2014. Med hysterin runt Battle Royale-spel finns det en extra intressant krydda att kolla tillbaka på i Cloud9’s gamla laguppställningar. Vi hittar nämligen en kille vid namn Mike Grzesiek som en aktiv medlem mellan 2014-2017. Då sitter du givetvis och undrar vem denne Mike är? Om vi istället säger Shroud, ringer det en klocka då? Shroud har nämligen blivit en av de överlägset mest framgångsrika och igenkända på Twitch då han har en fantastisk spelförmåga. Under 2018 blev Shroud inofficiellt känd som en av världens bästa spelare i PUBG.

Från sin start 2014 har Cloud9 haft en fantastisk utveckling där man successivt nått större och större framgångar. Under sitt första år som professionellt lag inom esport lyckades laget ro hem cirka $12,000 på diverse CSGO-turneringar. Därefter har det varit en raketliknande utveckling och 2018 kammade man hem över $850,000 i inspelade prispengar. Den överlägset största framgången historiskt för laget var då lyckades vinna ELEAGUE Major: Boston och tog hem prischecken på $500,000. I finalen mötte den amerikanska rivalen FaZe Clan som man då lyckades besegra. En notis i sammanhanget, för att förstå de stora skillnaderna i prisstruktren i CSGO, är att 2:an i turneringen gick hem med $150,000 och 3:an fick snåla (i förhållande till förstapriset) $70,000. Med segern kunde Cloud9 titulera sig som det första amerikanska laget någonsin att vinna en major i CSGO. Den uppmärksamme läsaren kanske noterade att oavsett hur det hade gått i finalen hade detta ägt rum, då Faze som sagt också är amerikaner.

Cloud9 CSGO

Under 2018 tillkom tre nya spelare i CSGO-laget där vi lägger mindre energi på fransmannen som kom in, istället tittar vi glädjande på den två nya svenskarna. Det var nämligen så att Robin “flusha” Rönnquist fick chansen att representera amerikanerna. Flusha kom tidigare från ett annat storlag, Fnatic, där han varit aktiv under många år. Bredvid honom hamnade nu också en annan svensk i form av Maikil “Golden” Selim. Golden har gått en intressant väg genom sin karriär, då han lyckats ta sig hela vägen till toppen från Fnatic Academy in till Fnatics “riktiga” lag. Från och med 2018 spelar han dock för Cloud9.

CLOUD9 LOL

Cloud9 är ett av de mest populära lagen inom esport för League of Legends. Detta är inte konstigt då man haft framskjutna placeringar flera år i rad på LoL World Championship. Teamet har däremot aldrig fått sätta pricken över i:et med en seger. 2018 tog Cloud9 sin bästa placering i den enorma turneringen då man kom på 3-4:e plats (esport spelas ofta utan exakta placeringar längre ner). Det kanske inte låter mycket för världen men laget belönades med över $450,000 för bedriften, vilket kanske gör det lättare att förstå prestationen. Vinnaren i 2018 års upplaga av världsmästerskapen i LoL belönades med över $2,400,000 -så nog är det en stor prispott.

LoL-laget byttes till stor del under 2018 då inte mindre än tre nya spelare kom in, vilket är extra anmärkningsvärt då man även bytte två spelare under november 2017. Så mer eller mindre hela laget är utbytt de senaste åren. Stommen i laget har tidigare varit Zachary “Sneaky” Scuderi. Sneaky har varit Cloud9 trogen sedan 2013 där han då bland annat varit med och hjälpt lagen i världsmästerskapen. Laget har generellt en stark tradition av att ha nordamerikaner i truppen men under 2017 fick vi också så en skandinav kliva in i teamet: Dennis “Svenskeren” Johnsen. Dansken har alltså det något förvirrande smeknamnet Svenskeren som alltså betyder svensken på danska. Närmare än så har vi svenskar aldrig lyckats komma till att en landsman ska finnas med i laguppställningen hos Cloud9.

CLOUD9 BETTING

Cloud9 som bär blå/vita tröjorna syns allt som oftast i stora sammanhang och har lyckats locka till sig miljontals fans. På tal om miljoner, organisationens alla lag har tillsammans spelat in mångmiljonbelopp i dollar. Där man historiskt haft stora framgångar i CSGO, Dota 2 och LoL. Det är inget som garanterat framtida vinster men traditionen brukar vara stark även inom esport. Så är du inne och kikar på esport betting och finner Cloud9 i deltagarlistorna se upp. Laget har en förmåga att kunna prestera väl även under stora turneringar där du ofta finner de mest intressanta möjilgiherna för betting.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo