Astrails
Astrails esport
Esport » Esport Teams » Astralis

ASTRALIS

Det danska laget Astralis är ett av världens främsta esport teams inom CSGO, men till skillnad från sin svenska granne NiP är laget betydligt yngre. Laget bildades 2016 då den danska entreprenören Tommy Ahlers investerade flertalet miljoner danska kronor tillsammans med Sunstone Capital. För er som inte känner till Tommy Ahlers är han en stor profil inom Danmarks finansvärld där han bland annat varit en av drakarna i den danska versionen av Dragons Den. I Sunstone hittar vi en annan tech-entreprenör i Danmark, Nikolaj Nyholm. Nikolaj har bland annat varit rådgivare till supersuccén Mojang som är skapare av Minecraft. Nikolaj sitter idag som VD för RFRSH Entertainment som är en av ägarna bakom Astralis. Men RFRSH äger inte bara Astralis utan också flera olika investeringar inom esport däribland den stora turneringsserien Blast Pro Series och ett annat esport team som heter Origen, som grundades av den legendariska spelare xPeke.

Astralis CSGO team

För att förtydliga ägarbilden i Astralis så är det faktiskt så att spelarna i laget också är ägare. Astralis har varit väldigt hemlighetsfulla hur stor eller litet ägandet ser ut, men det som står klart är att Astralis var den första organisationen inom esport där delägarskap delvis tillföll spelarna. När den tidigare grundmedlemmen Rene “cajunb” Borg bestämde sig för att flytta till Team Dignitas klargjordes att han fick behålla en liten andel av sina aktier, men han fick inte längre ha en aktiv roll i organisationen.

ASTRALIS CSGO

Danmark har länge varit ett av de främsta länderna på att få fram framgångsrika spelare i CSGO. Med en stor majoritet danska spelare i Astralis laguppställning är det såklart ingen slump att laget har blivit ett av de starkaste inom CSGO. Vidare tål det att nämnas att Astralis är ett av få stora lag inom esport som enbart fokuserat på ett spel: CSGO. Trots att Astralis som varumärke och lag är ungt har man hunnit med att vinna flera stora titlar inom CSGO. Man har vinster från bland annat FACEIT Major London och ELEAGUE Major, båda tävlingar med prispooler på $1,000,000. När laget lyfte bucklan i London kunde de senare också flyga hem med en schysst check på $500,000 för förstaplatsen. 2018 var ett makalöst år för laget där man radade upp hela 10 titlar – varav flertalet som sagt var i majors. Som extra glasyr på tårtan får man ju också ganska bra betalt för framgångar inom CSGO nuförtiden. Astralis totala vinster under året blev häpnadsväckande $3,650,000, en enorm bedrift för det unga laget och en bekräftelse för RFRSH Entertainment att deras satsning burit frukt. Insatsen danskarna stod för under 2018 kommer förmodligen ta lång tid att slå, även fast prispengarna skulle öka de närmaste åren för esporten i stort. Under 2019 har laget befäst sin position som inte bara bäst i norden, utan som det bästa CSGO laget i världen. Man har fortsatt att sopa rent i alla de större turneringarna och står bland annat som segrare i ännu en major, denna gång IEM XIII i Katowice. Det verkar inte finnas någon segermättnad hos de unga danskarna, så vi får nog helt enkelt skriva upp våra grannar som givna favoriter i de CSGO-turneringar de ställer upp i framöver – oavsett motstånd.

Utöver prispengar har laget lyckats attrahera flera stora sponsorer, huvudsakligen genom att göra Astralis CSGO-lag till en enorm marknadsföringskanal. Laget är ett av de största sett till antalet fans, trots att laget grundades 2016 vilket till exempelvis är 16 år efter Ninjas in Pyjamas eller 12 år efter Fnatic. Astralis har över 2 miljoner följare i sociala medier och man skryter med att detta genererar över 60 miljoner impressions varje månad. Detta lockar givetvis till sig stora namn som man inte bara förknippar med esport och gaming. På sponsorlistan för 2018 kunde vi bland annat hitta Jack and Jones, Nocco och spelbolaget Unibet. Trots sina turneringsframgångar bedömer esportbets.info att en hög andel av lagets intäkter faktiskt kommer från just sponsring. Med ett aktivt ägande i bolaget från spelarna skapas snabbt ringar på vattnet där varje individ arbetar hårdare för att få mer uppmärksamhet i media och plötsligt har man 2 miljoner följare i sociala medier. Med tanke på hur snabbt esport växer och intresset från bolag vi normalt inte ser i den digitala världen har Astralis skaffat sig något av en pole position i branschen med sin breda skara fans.

ASTRALIS SPELARE

Med ett relativt ungt lag har man inte heller hunnit med att köpa eller sälja spelare i alltför stor utsträckning. Som redan nämnts lämnade en av grundarna laget 2016, men en större transaktion skedde då man sålde en av sina mer framstående spelare, Finn Karrigan Andersen, under samma år. För den nyfikne blev tyvärr övergångssumman hemlig, men klart stod att Karrigan gick över till konkurrenten Faze Clan. Bara fyra dagar efter avgången annonserades hade danskarna hittat en ny ersättare i Lukas “gla1ve” Rossander. Under 2018 förstärktes laget av en bokstavligt talad helt magisk spelare, i form av Emil “Magisk” Reif. Den unge dansken hade tidigare spelat för OpTic Gaming. Astralis har sedan starten till dagens dato alltid bestått av 100% danskar, vilket mycket väl kan ha bidragit till alla turneringsvinster.

Astrails spelare

Den stora publikfavoriten i laget är Nicolai “Device” Reedtz. Dansken har varit rankad som topp 5 i världen för CSGO 3 år i rad och har totalt valts till MVP 9 gånger i karriären. En stor del av ryggraden för team Astralis hittar vi i Device men trots sina personliga framgångar är det inte han som lett laget under Astralis tidiga år. Då har Gla1ve varit kapten för laget som under hans vingar skördat massvis med stora framgångar. Laget har tonvis med placeringar i stora turneringar med prischeckar som väl överstiger $100,000. Lagets enskilt största vinst tog man under 2018 då man vann Intel Grand Slam Season 1. För den bedriften fick spelarna inte mindre än $1,000,000 i första pris. 2018 var ett år då Astralis fullständigt dominerade scenen för CSGO och man tog hem 11 stycken förstaplats-trofeer till Danmark. Detta resulterade i att laget spelade in över $3,650,000 i prispengar och var därmed det laget inom CSGO som drog in mest pengar det året.

ASTRALIS BETTING

Unibet är ett av de största spelbolagen i Europa och deras logotype råkar även sitta på Astralis tröjor, som en av huvudsponsorerna. Ligger det danska esport teamet dig lite extra varmt om hjärtat bör Unibet vara det första spelbolaget du letar odds på. Unibet har dessutom svensk spellicens och är en av de största och mest seriösa aktörerna i hela världen. Dock är Astralis så pass stora inom CSGO att du självklart finner odds hos mer eller mindre varenda spelbolag som erbjuder odds på esport.

Då Astralis, som ett av få lag i världen, helt valt att fokusera på FPS-spelet CSGO och har en av de vassaste laguppställningarna är man en ständig förhandsfavorit till segern – oavsett turnering och motstånd. I laget hittar du stjärnor som Nicolai “DEVICE” Reedtz och Andreas “XYP9X” Höjsleth som båda vet hur man “skjuter ett HS” på sina motspelare.

Senaste nyheterna

CSGO Logo Dota 2 Logo Fortnite Logo Leauge of Legends Logo Overwatch Logo Pugb Logo