CSGO betting tips
csgo logo
Esport » CSGO

CSGO betting

Counter-Strike Global Offensive (CSGO) är den fjärde uppföljaren av det populära spelet Counter-Strike som släpptes 1999. Spelet är ett av världens mest populära spel med stor fanbase och trogna tittare. Idag finns det väldigt mycket CSGO-turneringar, där de främsta organisatörerna är DreamHack, ESL och ELEAGUE. Även Valve, som själva utvecklat spelet är med och organiserar så kallade Majors där prissummorna ofta är högre än i andra tävlingar, vilket givetvis ger massor av möjligheter till CSGO betting.

I och med CSGO’s enorma popularitet och dess passande format för esport, så är CSGO betting den vanligaste formen av esport betting. Spelet har en enorm spelarbas, matcherna är lagom långa och sändningarna är ofta mycket välgjorda. Det är helt enkelt underhållning på hög nivå, vare sig man ser turneringen live eller via en stream. CSGO betting är med god marginal den vanligaste typen av bet som läggs på esport.

Hur spelar man CSGO?

Spelet spelas i tävlingsform fem-mot-fem där ett lag spelar Terrorister (T) och det andra Counter-Terrorister (CT). En match spelas bäst av 30 rundor, det vill säga det lag som först tar 16 rundor vinner. Om alla 30 rundor spelas och ställningen är 15-15 brukar det generellt spelas övertid (OT) om bäst av 6. I vissa turneringar tillåts däremot ett lika-resultat, vilket kallas draw.

Det finns flera sätt att vinna en runda i CSGO. Det vanligaste sättet att vinna en runda är genom att eliminera alla i motståndarlaget. Det andra sättet att vinna en runda är genom att spränga eller desarmera bomben. Detta går till så att Terroristerna planterar en bomb och om tiden går ut och bomben sprängs vinner de, om CT däremot desarmerar bomben så vinner de. Det tredje och minst vanliga sättet att vinna en runda på är om T inte dör eller hinner plantera bomben under rundans utsatta tid. Då vinner CT, men båda lagen “straffas” genom att få mycket mindre pengar till nästa runda.

CSGO betting

Även om CSGO är ett FPS-spel (First Person Shooter) och kräver väldigt bra reflexer på hög nivå, så har det med åren också blivit ett väldigt taktiskt spel där topplagen inte bara behöver individuella skills, utan även kunna arbeta som ett lag. Topplagen spelar med riktigt utstuderade taktiker som kräver finess och timing för att genomföras. Spelet har med andra ord flera dimensioner, vilket gör att det passar bra för betting.

CSGO betting alternativ

För nybörjaren

1X2
Till skillnad från andra spel så som Dota2 och League of Legends, kan det bli lika i CSGO eftersom man spelar ett jämnt antal rundor. Även om detta är ovanligt i tävling på grund av övertid (OT), så skapar det fler möjlighet för dig som bettar. 1X2 är den vanligaste spelformen då det kan ge även den oinsatte extra krydda när man tittar på en match.

Handikapp – Rundor eller kartor
När man bettar med handikapp så ger man ett fiktiv försprång till ett lag i form av rundor eller kartor. Om ena laget är väldigt favoriserat och därmed har låga odds så är det också troligt att det laget kommer vinna. Om man däremot ger motståndarlaget ett fiktivt handikapp med ett antal rundor, så ändras oddsen, och “vinnaren” blir inte lika självklar. Handikappet avser bara ditt specifika spel och förändrar så klart inte resultatet i verkligheten.

Vid ett karthandikapp skulle det kunna te sig så att lag A i en bäst av 3 kartor förlorar med 1-2. I verkligheten innebär det att lag B vinner, men med ett fiktivt handikapp på 1.5 för lag A skulle det däremot innebära att lag A “vinner med 2.5-2” vad gäller ditt bet. Detta kallas i bettingvärlden för spread betting.

För den insatte

Rätt resultat – Rundor eller kartor
När du bettar på rätt resultat så vinner du om det exakta resultatet sker. Att betta på det exakta slutresultat ger generellt sett högre odds, särskilt när det gäller antal rundor, men det är också svårt. Desto vanligare är att betta på slutställningen, då detta är snäppet enklare vid en bäst av 3 eller bäst av 5. Ett tips är att researcha i hur bra lagen har presterat på respektive karta historiskt. I kombination med research om hur bra lagen är kan rätt resultat uppnås utan ren och skär gissning. En bra sida för att hitta denna typ av statistik är hltv.org.

Vinnare av gruppen
Att pricka in vilket lag som kommer vinna sin grupp i en turnering är inte omöjligt om du är insatt i CSGO-scenen. Ofta är det förhandsfavoriterna som tar hem det, och har du bra koll på vilka lag som är potentiella favoriter så är detta spelformen för dig. Tänk på att matcherna i gruppspelet oftast spelast på bäst av en karta och under några dagar, så det finns risk att favoriterna inte kommer just etta om de råkar ha en dålig dag under gruppspelet.

Vinnare av första rundan – pistolrundan
Första rundan spelas på grund av pengabrist alltid med pistoler. Detta gör att de lag som har spelare som är bra med pistol kan gynnas. På hltv.org kan du se statistik över lag och spelare som är starka under detta moment och betta därefter.

CSGO weapon

För experten

Vinnare av tunering
Om du är så pass insatt att du på förhand vet vilket lag som kommer vinna en turnering är detta spelformen för dig. Du får ofta bra odds, men omständigheterna för vad som gör ett lag kan vara många och det rekommenderas därför inte för nybörjaren.

Lag som når final
Snäppet enklare än att gissa vinnaren av en turnering är att gissa på vilka lag som tar sig till final. Är du väldigt insatt och har en bra magkänsla för ett lags nuvarande form så kan det ofta ge bra odds. Oavsett om laget vinner finalen eller ej är det när laget vinner en semifinal som bettet ger vinst

Betting tips CSGO

Lär dig spelet
CSGO är den mest populära esporten när det kommer till tittare och turneringar och går mycket fortare att sätta sig in i än många andra esporter som League of Legends, DotA 2 och Overwatch. På YouTube kan du se tidigare matcher och med kommentatorernas hjälp kan du få inblick i hur spelet spelas på tävlingsnivå.

Statistik
hltv.org kan du hitta statistik om tidigare turneringar och möten lagen emellan. Du kan även se individuell statistik för spelarna. Att göra sin research är en viktig fördel när du ska betta på CSGO.

Följ scenen
Genom att titta på CS-proffs när de spelar på Twitch.tv eller andra streamingkanaler kan du få mer inblick i CS-scenen. Proffsen delar ofta med sig av tips och tricks samt ger en värdefull inblick i hur det faktiskt går till när de allra bästa spelar. Det är ändå det här du bettar på i slutändan, så det är värt att sätta sig in i scenen.

Live betting i CSGO

Likt andra sporter kan du betta på förhand vilket lag som du tror kommer vinna matchen. Live-betting gör att du som bettar kan få extra spänning under en match, genom att betta under matchens gång. De flesta sajter erbjuder livebetting på esport, precis som med valig sport. Det finns med andra ord goda möjligheter till live betting på CSGO.

Sidor för CSGO betting

De flesta sajter i vår lista erbjuder betting på CSGO, men vi rekommenderar LeoVegas, då de har ett bra utbud och är duktiga på att sätta bra odds på CSGO. Det finns också mycket olika spelalternativ för dig som inte bara vill gissa på vem som vinner. Just nu erbjuder LeoVegas en välkomstbonus på upp till 2000 kr för dig som skapar ett konto.

CSGO Danger Zone

Valve, som är skaparna bakom CSGO, släppte 2018 en egen variant av battle royale, nämligen CSGO Danger Zone. Det är egentligen inget nytt spel utan en vidareutveckling av det befintliga grundspelet. Danger Zone har drag som påminner om Fortnite och PUBG men i ett mer actionpackat format. En match tar ca 10 minuter och du möter upp till 18 motspelare – vilket kan ställas mot de övriga två spelen, där matcher kan ta över 30 minuter och innehålla 100 spelare. Likt sina konkurrenter går Danger Zone också ut på att stå som ensam överlevare kvar när spelet är slut. CSGO har snabbt blivit en favorit hos de som vill betta på esport, vilket gör att vi misstänker att Danger Zone har goda möjligheter att dyka upp hos spelsidor. Spelsättet dök upp sent under 2018, så är du intresserad av att hitta mer info runt Danger Zone betting – håll ögonen öppna, det kommer!

Spela på esport
CSGO Logo
Dota 2 Logo
Leauge of Legends Logo
Overwatch Logo
Pugb Logo